BH:n och bröstcancer

Detta inlägg riktar sig enbart till tjejer och kvinnor. Denna gång handlar det om BH:n. Tack vare alias xenonin som hittade en intressant studie (eller snarare en litterär forskning) om BH:n och cancer, så blir det ett inlägg om detta intressanta ämne. Själv tillhör jag den grupp som bär bh:n varje dag i mer än 12h men sover utan den. Vilken grupp tillhör du? Svara gärna nedan.

Det hela handlade om att studier har gjorts på en testgrupp kvinnor där man tittat på risken för bröstcancer relaterat till hur ofta och hur länge kvinnorna bar BH. Studien känns inte helt vetenskaplig då man konstigt nog inte haft en kontrollgrupp (en lämplig kontrollgrupp skulle ex. vara en lika stor grupp kvinnor som aldrig bar BH. Då kan man se om det finns andra faktorer som kan påverka resultatet. Man får alltså en slags noll-värde). Hur som helst ger studien mycket chockerande resultat:

 • Kvinnor som bar BH 24h om dygnet löpte en risk på 3 av 4 att drabbas av bröstcancer.
 • Kvinnor som bar BH i mer än 12h om dygnet men sov utan löpte en risk på 1 av 7 att drabbas av bröstcancer.
 • Kvinnor som bar BH i mindre än 12h om dygnet löpte en risk på 1 av 152 att drabbas av bröstcancer.
 • Kvinnor som sällan eller aldrig bar BH löpte en risk på 1 av 168 att drabbas av bröstcancer.

Studien menar att BH:n stasar och trycker på lymfkörtlarna i brösten (vid armhålorna) och stryper därmed cirkulationen av lymfan. Dålig lymfcirkulation tros öka risken för bröstcancer. Så jag kan tänka mig att BH:n med bygel är den sämsta varianten man kan ha och är även den mest vanliga sorten som tjejer och kvinnor bär? Eller har jag fel? Bröstmassage eller motion kan förbättra cirkulationen av lymfan. Mycket stillasittande och långvarig användning av BH är alltså inte bra enligt studien.

Även om studien inte är helt vetenskapligt upplagd och att man därför får ta siffrorna med en nypa salt, så tycker jag att det är så pass dåliga siffror så det är värt att göra om studien på ett korrekt sätt. Risken är 75% för att drabbas av bröstcancer om du bär BHn 24h/dag jämfört med 0,6% risk om du sällan eller aldrig bär BH. Siffror som bör få en att tänka om.

Jag är numera snabbare på att ta av BH:n när jag kommer hem från jobb, samt att jag ibland använder topp istället (utan bygel). BH:n (speciellt svarta) är dessutom fullproppade med giftiga kemikalier, det får vi inte glömma! Den viktigaste och mest intressanta frågan till sist är om denna information kommer att påverka din användning av BH? Svara gärna nedan!

15 reaktioner till “BH:n och bröstcancer”

 1. Håller helt med! Kan tänka mig att även du sett dokumentären om modets offer. Mycket av det som visades i den dokumentären vet jag ju som konsument om, men väljer ofta att blunda för. Jag har verkligen börjat fundera på vad jag köper och ser inga problem med att köpa endast bra produkter i framtiden. Alltför mycket skit har kommit innanför dörrarna till mitt hem under året. Det är stopp med det nu. Men två produkter vet jag inte hur jag ska hantera: bh och träningsskor. Finns det bra alternativ? Någon som vet? Framförallt tänker jag då på schysst tillverkning och att de ska vara giftfria, kanske mindre på om bh:n har bygel eller ej. Tack på förhand!

  1. Jag gjorde ett inlägg här om var man kunde hitta riktiga ekologiska kläder. Jag är superpetig vad gäller hudvård och mat, men kläder har jag dålig koll på. Läsare har tipsat om ekologiska kläder här, här och här. Ju mer konsumenterna efterfrågar giftfria och miljövänliga kläder som bh och skor så måste bara återförsäljarena och tillverkarna lyssna. Så även om man vet om att en affär inte har eko skor eller kläder, så fråga ändå. Om tillräckligt många frågar så ökar det chansen att de kommer att ta in eko och miljö alternativ.

 2. Jag har sett den där undersökningen tidigare, om siffrorna stämmer så är det helt klart bekymmersamt. Tyvärr är det svårt att hitta bygellösa bhar i större storlekar som faktiskt ger bra stöd och är bekväma – bygel avlastar axlarna från att behöva bära så mycket vikt. Ekologiska bhar har jag bara hittat upp till D-kupa :-(, med storlek 70 GG är behålös dagtid inget alternativ.

  /Anna

   1. Nejdå, jag sover utan BH:-). Och jo, jag brukar köpa från utlandet (då stora storlekar tenderar att kosta +500 i Sverige). Inte hittat eko, dock.

    /Anna

 3. Förstår inte kommentaren om kontrollgrupp!
  De som sällan eller aldrig bar BH var ju kontrollgruppen – vad menar du?
  Detta påminner om de tajta jeansen på 60-talet som gav underlivssvamp (Jo, jag är så gammal)
  Mode har skadat människor i årtusenden – speciellt kvinnor.
  Jessika

  1. När en vetenskaplig studie görs ska det dels vara en testgrupp samt en kontrollgrupp. I testgruppen vill man ex. ha lika många testpersoner i olika grupper (grupper som bär BH olika många antal timmar om dygnet, inkluderat kvinnor som aldrig bär BH). En kontrollgrupp ska aldrig ingå i själva testgruppen. Detta för att dessa två ska jämföras. Kontrollgruppen ska i detta fall vara kvinnor som aldrig bär BH samt som har samma testparametrar som testgruppen, ex. ålder, hälsotillstånd och kost. Sådana parametrar måste spikas så man har en enhetlig test- samt kontrollgrupp. I ett lyckat försök så får man likadant restultat i kontrollgruppen som kvinnorna som aldrig bär BH. Men, om kontrollgruppen av någon anledning ger avvikande resultat, ex. att 20% av dessa får bröstcancer, då får man gå vidare och undersöka om det verkligen är BHn som är boven i dramat, eller kanske att fler parametrar måste inkluderas ex. träning/fysisk aktivitet osv.

 4. Jag är av den uppfattningen att BH med bygel inte skadar alls eller skulle ge oss cancer.
  Många utav oss kvinnor bär helt fel storlek och där bygeln kan trycka på fel punkter och kanske skada oss på ett eller annat sätt. Enligt branschens undersökning bär 80% av alla kvinnor fel storlek.
  Varför besöker inte kvinnor någon specialistbutik och få hjälp i denna djungel med alla storlekar.

  1. Det ligger helt klart något i det du säger! Det stasar och trycker mer när man har fel passform. Men tycker ändå att en BH (för att kunna ”lyfta och hålla brösten på plats”) ändå stasar och trycker mer än om man inte bär BH. Det som jag tycker känns läskigt är att man bär BH större delen av dagen. De flesta har den från morgon till kväll. Jag tror rätt passform/storlek samt att man tar av den ex. när man kommer hem efter skola/jobb gör väldigt stor skillnad…. och fysisk träning såklart.

   1. Jovisst så kan det ju vara men jag tror det är väldigt individuellt.
    Jag kan av egen erfarenhet berätta att jag hade ingen aning om hur en BH skulle sitta tills jag kom till en specialbutik. När jag fick prova BH i min storlek så kan jag inte med ord beskriva känslan…det ända jag tänkte på – har jag gått omkring i fel storlek hela tiden utan att veta om det…. BH:n satt som gjuten!
    Men våra kroppar är ju inte lika så det kanske är så att det är svårt för vissa att finna rätt stöd och storlek bland dessa alla BH:ar….

 5. Jag söker information om metallringarna i BH:n är extra farliga. Läste en blogg (morotsliv) där detta påstod vara fallet, men hittar inga stödjande fakta.

  1. Själva materialet på ringarna är inte problemet. Det blir inte bättre av ex. plast istället. Problemet är att ringarna stasar och minskar/förhindrar blodflödet. Vissa modeller utan ringar kan ha samma effekt. Det är just det här supertajta stasandet under brösten upp till armhålan som inte är bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *