Ftalater i kosmetika och vår omgivning

Detta är ett jätteviktigt ämne som behöver uppmärksammas med jämna mellanrum. Kanske inte det roligaste blogginlägget, men farligt och giftigt är inte alltid så kul….

Vad är ftalater för något?
Ftalater
är kemiska föreningar och ett samlingsnamn för alla salter eller estrar av ftalsyra. Dessa tillverkas av råvaror som kommer från (rå)olja och de är de mest använda mjukgörarna i världen (!). Trots att de olika ftalaterna liknar varandra strukturellt så fungerar de på olika sätt. Fördelarna med ftalaterna är deras långa hållbarhet samt låga pris.

”Plastic is fantastic”
Ftalater används flitigt inom plastindustrin som mjukgörare. Exempel på var man kan hitta ftalater är mjuka plastförpackningar, plastgolv, lim, färger, tapeter, folie, sandaler, pennskrin, suddgummin, i PVC-tryck på tröjor samt i kosmetiska produkter. Så tänk på att inte värma plastburkar med mat i mikrovågsugnen!

Hur påverkar ftalater oss negativt?
Ftalater kan läcka ut ur plast och tas upp av kropp och miljö. Många av ftalaterna misstänks rubba och försämra fortplantningsförmågan, bidra till fostermissbildningar och dessutom vara cancerframkallande. Vissa ftalater är så pass giftiga att de är förbjudna, speciellt i leksaker för barn. I dagstidningen (Sydsvenskan 07.02.12) står det att ftalater misstänks starkt bidra till ökad missfall. Kort fattat så är ftalater inte bra för varken människa eller miljö.

Ftalater i kosmetika
Inget förvånar mig längre, men självklart hittar man ftalater även i kosmetiska produkter ex. hårgel, hårmousse, hårspray, parfymer och deodoranter. En artikel från DN (2002) ger exempel på marknadsledande hudvårdsprodukter där Naturskyddsföreningen hittat höga halter av ftalater.

Vad fyller ftalater för funktion i kosmetiska produkter? En vanlig anledning är att den är doftbärande, doftförstärkande och är därför populär i syntetiska parfymer. I syntetiska hårstylingsprodukter har ftalaterna en mjukgörande verkan. Ftalater används också till att denaturera alkohol (göra alkohol odrickbar, oftast genom att ge den en bitter smak). Man måste inte denaturera alkohol, men man får betala mer skatt om man inte gör det. Så se upp för denaturerad alkohol i konventionella hudvårdsprodukter (parfymer, ansiktsvatten etc).

Ftalater behöver sällan deklareras och kan ingå under ”fragrance” eller ”alcohol denat”. Därför är det många gånger svårt för konsumenter att kunna läsa sig till det. Jag anser att det krävs en lag där all sorters ftalater måste deklareras, även om det ligger under gränsvärdena. Det är människornas hälsa som ska skyddas, inte företagens bankkonton.

Finns ftalater i ekologisk hudvård?
Företagen som tillverkar ekologisk hudvård fokuserar sig inte bara på att produkten ska vara ekologisk, utan även att tillverkningsprocessen ska vara ofarlig för miljön, produkten ska inte bidra till att skogar skövlas eller miljön belastas samt att människor inte utnyttjas med låga löner och dåliga arbetsvillkor. En äkta ekologisk produkt har detta helhetstänk och jag skulle bli mycket förvånad om man skulle hitta ftalater i en äkta ekologisk hudvårdsprodukt. Man använder sig gärna av en oberoende trejde part, dvs olika certifieringsorgan som granskar allt detta. Därför är ekologiska certifieringar en trygghet och en garanti för ftalatfria produkter. Men för att ha lite kött på benen för att kunna skriva detta blogginlägg hörde jag med Lisbeth som håller i Bentley Organic i Sverige samt Kersti som håller i i+m naturkosmetik i Sverige. Jag fick snabba svar samma dag från både Lisbeth och Kersti och det ger jag tummen upp för att det visar att de tycker att ämnet är viktigt.

Lisbeth bekräftar att Bentley Organic är certifierat av Soil Association (den mest stränga ekologiska certifieringen enligt min uppfattning) och de granskar inte bara råvarornas kvalitet utan även hela tillverkningsprocessen. Ftalater är strängt förbjudet och det är väl inte så konstigt med tanken på att de förbjuder SLS (irriterande tvålämne) som i jämförelse inte alls är lika miljöskadlig och hälsofarlig som ftalater.

Kersti högg tag i frågan direkt och berättar att det finns mer än 100 olika sätt att denaturera alkohol. i+m denaturerar sin alkohol med ekologisk lavendel och grön såpa och alla deras produkter är såledels fria från ftalater. i+m är certifierat av BDIH och Vegan. Man kan göra alkohol odrickbar genom att tillsätta naturliga växtingredienser, ex. Quassia-Tree (Surinam Kvassia), Myrica (Pors), lavendelolja mfl. Växterna ger alkoholen en bitter bismak utan att förändra den kemiska sammansättningen. All sorts denaturerad alkohol är därför inte farlig, men de deklareras på samma vis dvs som ”alcohol denat”.

Det finns alltså naturliga och miljövänliga sätt att denaturera alkohol på och det finns ingen anledning att tillsätta mjukgörande ftalater i naturlig och ekologisk hudvård då det inte finns några hårda synteter som behöver mjukas upp eller syntetiska dofter som behöver doftförstärkas.

6 reaktioner till “Ftalater i kosmetika och vår omgivning”

  1. Jag sitter just nu och äter lunch på jobbet. Har värmt min lunch i mikro i en plastburk. Jag har läst förut att man inte skall göra det och tänkt alltid- Nå nästa gång skall jag använda tallrik, men är för lat…Bra att du skrev om detta för att nu skall det bli ändring…inte mera plastburkar i mikro. Annars också tycker jag inte om plast och skall så småningom byta ut allt plast hemma till annat material.

    1. Ja, det där är en vanesak. Det gäller att bryta mönstret. Du måste ändå vänta på mikron så då kan du lika bra diska din burk under tiden. När du slutat värma plastburkar i mikron så sitter i det i ryggmärgen. Du kommer aldrig få för dig mer att sätta plast i mikron och kanske t.o.m. får dålig känsla när andra gör det. Lycka till!

  2. Hej! vilket intressant blogginlägg! En grej som jag funderat på är vilken typ av förpackning produkterna ligger i. Det sägs ju att vissa plaster kan ”läcka” skadliga ämnen och finns det chans då att det hamnar i den ekologiska cremen? Man undrar om det finns några studier på produkter när de kommit i kontakt med plastburken! Jag kanske är nitisk och ute och snurrar nu 🙂 men det är en tanke som slagit mig. Det är inte så lätt att hitta produkter med glasburkar!

    1. Ja, det är ett stort problem med alla dessa plastförpackningar. Tycker att det borde framgå bättre på en plastförpackning vad det eg. är för plaster och giftigheter. Då blir det mycket enklare för både tillverkare och konsumenter att välja plast. Hittade en intressant artikel och olika plaster här på Kurera. Rent allmänt tycker jag att alla oljor ska vara i glas. Såhär på rak arm vet jag att Suki har allt i glas förutom läppbalsamet. En stor del av John Masters Organics hudvård är i mörka glasflaskor, Green Love har en del glasförpackningar och alla deras plastförpackningar är BPA fria, samt Organic Essence som använder papperskartonger. De flesta vegetabiliska oljor är i glas, men det finns tyvärr vissa i plast….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *