Ansiktstvätt med Ricinolja


Ricinoljan
är en väldig fet och klibbig olja. Faktiskt den kladdigaste jag stött på. Denna tar mycket lång tid för huden att absorbera om den nu absorberas alls. Ingår bl.a. i tvättoljor, massageoljor och smink. Jag har använt den till ansiktstvätt. Provade först med att tvätta ansiktet med enbart ricinolja, som är ekologisk och kallpressad såklart. Den är verkligen bra på att lösa upp smuts, men alltför jobbig att få bort. Fick torka av med blöt frottéhandduk och varmt vatten länge innan jag fick bort oljan. Därefter har jag blandat två droppar ricinolja med min vanliga ansiktsolja som jag tvättar med och det kändes mycket bättre. Men var tvungen att använda blöt tvättsvamp för att få bort oljan. Annars stannade oljan med smutsen kvar på huden och det vill man ju inte. Efter 1 veckas tvätt (morgon och kväll):

+ Otroligt rengörande. Ricinoljan drog ut smutsen från porerna i t-zonen, vilket jag lätt kunde få bort med en ansiktsskrubb och gnugg.
+ Löste upp envist smink utan anstränging.
– Fick (ännu) torrare hy. Om det berodde på ricinoljan eller själva tvättandet med tvättsvampen vet jag inte.

Slutsatsen är att ricinoljan är super för min orena t-zon, men alldeles för bökig för min smak att bara använda den där. Eftersom jag för övrigt har sådan extrem torr hy, med fläckvis fjällig hy passar ricinoljan eller all torkande med tvättsvampen inte mig. Men gör nog susen för de med fet och oren hy med smutsiga porer.

10 reaktioner till “Ansiktstvätt med Ricinolja”

  1. Ja, jag har både hört och läst om det. Tyvärr har jag inte testat detta i hår och hårbotten så jag vågar inte uttala mig något om det. Det sägs att 3 behandlingar/vecka under 4 veckor, gör så att håret växer 4ggr snabbare (4cm längre hår istället för 1cm). Plus att den verkar främja hårtillväxten för nya hårstrån… Min teori är att ricinoljan har bättre effekt på de som använder konventionell hårvård, då den är bra på att dra ut smuts och slaggprodukter. Generellt för de som använder ekologisk hårvård tror jag masserar hårbotten mer (ex. vid schamponering) och matar hårbotten redan med rena naturliga oljor, så ricinoljan kanske inte har lika stor effekt för de som redan ”sköter sig” 🙂

 1. Blir också väldigt torr av ricinolja, tycker att det funkar mycket bättre med helt vanlig ekologisk olivolja och rengöringssvampar eller liknande.
  På fuktig/blöt hy alltså, använder jag oljan på torr hy blir huden bara ännu torrare.

 2. Jag har använt ricinoljan i en oljeblandning och har även använt mig av en rengöringskräm med ricinolja i, men båda gjorde min hy torr.
  tror att det kan vara så att jag inte tål ricinolja, har slutat använda produkter för läpparna som innehåller ricinolja eftersom läpparna sprack och blev torra 🙁

 3. Vad bra att jag läste ditt inlägg. Jag har haft en oljeblandning med jojoba och ricin. Men det är riktigt jobbigt att tvätta bort i jämförelse när jag bara använder jojoban. Detta har i sin tur gett mig en massa finnar eftersom mycket olja säkert funnits kvar i ansiktet. Dessutom har jag blivit väldigt torr i ansiktet när jag har blandningen med ricin. Nu rengör jag endast med jojoban och ansiktet börjar äntligen se bra ut igen.

  1. Ja, finnar och orenheter kan man få om rengöringsoljan stannar kvar på huden. Har du torr hy ska du skippa ricinoljan helt. Jojobaoljan är helt fantastisk! En av mina favoritoljor. En ny favorit (som jag nästan tycker är bättre än jojobaoljan på torr hy) är grön avocadoolja. Har du provat det någon gång? Den är helt fantastisk på torr hy! Just nu både tvättar och återfuktar jag med den gröna avocadooljan och jag lovar både omedelbart lenare, slätare, jämnare, mjukare, smidigare hy och superfräsch lyster! Jag återkommer med ett blogginlägg om denna magiska olja 🙂

   1. Nej men det får kanske bli en beställning nästa gång 🙂 Blir kul att läsa ditt inlägg om detta sen. Jag har nyss upptäckt att det finns aleppotvålar på hemsidan. Har du någon erfarenhet av dessa gällande eksem? Sen har jag förstått att lagerbladsoljan kan antingen utvinnas ur bären eller trädet, vet du var oljan är från i dessa tvålar som säljs?

    1. Blad och grenar skulle jag tro. Just lagerbladsoljan är antibakteriell och många tycker att den är bra på eksemhy. Vissa med eksem i hårbotten använder det som schampo. Har dock inte testat detta själv, så jag vågar inte uttala mig om effekten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *