Perioral Dermatit

Jag fick ett mail från en god vän vars väninna har fått diagnosen perioral dermatit. Enligt läkaren skulle hon undvika gluten. Hon har väldigt tunn och fin hy. Frågan är vad för sorts ansiktsprodukter jag skulle rekommendera.

Såhär säger vårdguiden om denna diagnos:
”Perioral dermatit är en hudsjukdom som uppträder kring munnen, ögonen och ibland ut på kinderna. Hudutslagen består av rodnad hud, små knottror och ibland finnar…. Perioral dermatit beror troligen på en rubbning i talgkörtlarna. En vanlig orsak till sjukdomen är att man under en längre tid har använt starka kortisonkrämer i ansiktet. Ibland kan hudbesvären uppstå efter att man använt mycket smink eller starka hudvårdsprodukter. Även peeling och överdriven rengöring av ansiktet kan orsaka perioral dermatit. Starkt solljus, varma drycker och alkohol kan försämra utslagen. Men utslagen kan även komma utan påtaglig anledning. Det kan ta flera månader och ibland flera år innan sjukdomen läker ut.”
Läs mer på vårdguidens sida.

Det låter jättetråkigt, men hoppas verkligen att besvären ska försvinna med tiden! Jag är ingen hudterapeut eller hudläkare, men jag rekommenderar alltid rena oljor till hud som mår dåligt, problemhy och extremt torr hy. Ekologiska och kallpressade såklart! Det som är bra med att börja med rena oljor är just att man märker om man skulle reagera på något. Använder man en välkomponerad ansiktsolja och får en reaktion, då är det lite svårt att reda ut vad som varit orsaken. Det låter också väldigt tråkigt, men man ska hålla det enkelt och helst inte använda någonting alls när huden mår som värst. Huden ska få en chans att vila och återhämta sig innan man vågar sig på lite mer avancerade produkter. Det är också en väldigt bra årstid nu under kalla vintern att använda just oljor. Man kan prova mandelolja eller jojobaolja, både som tvätt samt återfuktning. Glöm inte att oljor appliceras bäst ihop med vatten (eller ansiktsvatten). Örtvatten/hydrolater är bra för att hålla det simpelt. Kamomillvatten är att föredra. Många tycker att det blir bättre med Anita Grants Aloe vera gel. Sedan kan man titta på andra produkter som:
i+m naturkosmetik Freestyle Serien

Självklart mår huden bäst av att hoppa över smink. Men måste man så finns ingen bättre concealer/foundation än RMS Un Cover-Up. Sedan är ju NVEY ECO superbra på så sätt att det både presterar bra samt är snäll mot huden. TV4 och Dramaten använder just NVEY ECO till de allra känsliga….

Mina bästa tips:
– Håll hudvården så simpel som möjligt
– Sminka dig bara när du måste
– Drick vatten!
– Skippa socker, vete, mjölk
– Ät nyttiga oljor som linfröolja, nattljusolja (fet fisk som lax, makrill). Nattljusoljan är inte ett optimalt val då den innehåller mycket omega 6 som inte lämpar sig om man har en inflammation.
– Stressa mindre genom att oftare säga nej, att göra en sak åt gången och gör det långsamt!
– Prioritera sömnen

Gabriela har bloggat här om just P.D. och gör det riktigt bra! Har du som läsare erfarenhet av P.D. och kan komma med tips? Dela gärna med dig!

13 reaktioner till “Perioral Dermatit”

 1. Hej!
  Jag har haft problem med PD i skov sen mitt första barn föddes för 6 år sen. Det kom ett skov när jag fick mitt andra barn och då blev jag på Life (hälsokosten) rekommenderad ”Q for skin”. Jag provade svartvinbärskapslarna och krämen, efter en vecka hade jag knappt några problem alls och har inte fått några skov sen dess. Om detta berodde på ett hormonomslag eller produkterna kan jag ju inte vara säker på men på Life säger de att de fått mycket bra feedback på serien. Vill rekommendera!

  1. Tack så mycket för tipset jag kände inte till märket innan jag läste ditt inlägg. Jag fick P.D. förra veckan efter återkommande perioder av stress och känslig mage. Jag började med Rosazol som hjälpte långsamt. Efter att ha läst ditt inlägg så hörde jag av mig till Q for skin och fick tid för konsultation dan därpå. Idag köpte jag kapslarna och krämen och efter endast en påstrykning känns min hy mindre irrirerad. Jag har även använt ren ekologisk kokosolja som också verkar mjukgörande och är antiinflammatorisk.

 2. Har också haft PD, upplever huden kraftigt försämrad runt munnen fortfarande ett år efter det värsta försvunnit, även om det främst är jag själv som ser det. Jag åt antibiotika i ett halvår och har en specialutskriven kräm.. Och använde ingen make up!

  Jag hade grava utslag//svullnader/fjällningar både runt ögon och mun 🙁

  Tips är inte så mycket mer än vad som redan är nämn, men inget smink, så lite produkter som möjligt i ansiktet och se om du inte kan få antibiotika utskrivet.

 3. Jag är snart klar med min antibiotika behandling mot P.D. och utslagen har försvunnit helt 🙂 Antibiotika kuren varar i tre månader och sedan har jag en receptbelagd gel som heter finacea som jag smörjer området med. Utöver detta har jag den sista 1,5 månaden smörjt hela ansiktet med mandelolja blandat med eterisk olja av romers kamomill(läkande, tror jag) och bergamott(har för mig att denna är antiinflammatorisk). Denna blandning har även hjälpt mot mina problem med vanlig akne.
  För att dämpa det rödflammiga har jag enbart använt apotekets egna puder som smink när jag har varit i skolan osv. annars har jag undvikit smink.

 4. Jag fick P.D när jag väntade min son.

  Med daglig intag av MSM och bara skölja ansiktet med ljummet vatten och badda med kallt vatten när det kliade som värst så försvann i stort sett allt på en vecka. Efter det har jag enbart använt mig utav eko kallpressad olja i ansiktet.

 5. Jag har haft PD i omgångar sen jag var 17 (är nu 30). Första gången fick jag en antibiotikakur utskriven och den hjälpte väl i och för sig, men några år senare var det dags igen. Då var jag inte särskilt sugen på att äta jättestark antibiotika i fyra månader igen, så istället började jag stegvis gå över till ekologisk hudvård (och smink).
  Tyvärr tog det ganska lång tid innan jag hittade rätt, det finns ju dessvärre en hel del tillverkare som gärna vill framstå som att de tillverkar ekologiska produkter och/eller produkter för oss med känslig hud. Bland annat har jag blivit rekommenderad ett hudvårdsprogram som visade sig innehålla phenoxyethanol, SLS-liknande tensider, och även en del ”dåliga” naturliga ingredienser (t.ex. balsa peru som inte ska vara någon höjdare för oss med PD). Med tiden lärde jag mig att de flesta företagen har väldigt dålig koll, eller så bryr de sig inte, eftersom de inte har några problem med att rekommendera produkter som skulle få en dermatolog att gå i taket!
  I alla fall så hittade jag till slut Speiza, som är ett väldigt (!) ekologiskt märke vars produkter innehåller extremt få och i princip enbart oljebaserade ingredienser. Det gjorde en enorm skillnad för mig, nu är min hud fin igen!! 🙂 Kan dock tillägga att jag är ganska lat/bekväm, så jag har bytt till Suki skincare för det är lite enklare att använda tycker jag, plus att det blir mindre oljekladd i ansiktet som bråkar när man ska sminka sig (eller bara för att undvika att flotta ner sin lugg när den är helt nytvättad och fönad, hehe).
  Så, om man inte vill äta antibiotika så kan det hjälpa att hoppa över tensider, tvål, parabener, phenoxyethanol, balsa peru, parfymerade produkter, skrubb-exfoliering… Detta gäller även för hårtvätt eftersom man lätt kan få schampo i ansiktet, i alla fall om man är lite klantig som jag är. Och så fick jag lov att sluta pilla mig i ansiktet (sker lätt när det kliar). Det var det som funkade för mig, men det behöver ju inte vara lika för alla.
  Jaha, nu blev det en mindre essä här, jag får skylla på att den återspeglar min långa resa 🙂

 6. Hej! Jag har PD och skulle vilja delge mina egna erfarenheter av det. De oljor ni rekommenderar är väldigt bra, i andra syften. Jag läste på någon annan sida att man kunde använda det för detta syfte, men det gjorde att mina utslag blommade ut mer än någonsin. Jag ringde självklart min läkare och fick komma på besök. Hon berättade att man ABSOLUT INTE ska ha feta krämer eller oljor i ansiktet när man lider av Parioral dermatit. Visst kan man bli desperat när man märker att de börjar blomma i ansiktet men det bästa är egentligen att absolut inte röra, pilla, klämma ELLER smörja med något. Noll-behandling är alltså det bästa. Jag testade detta och för mig tog det några dagar av försämring för att sedan vända och bli bättre. Eftersom ni ändå rekommenderar jojoba- och mandelolja så tänkte jag att det kan vara bra att veta att det gör det värre och att läkare också menar på detta så att ingen får fel information.

  Mvh Felicia

  1. Tack för att du delade med dig! Många av våra kunder tycker att aloe vera gel har gjort stor skillnad, jag lägger till det, men det är som du säger. Bäst är det att inte använda något alls när det är som värst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *