Lymfdränage på ansiktet

För er som undrar vad lymfsystemet är, kan ni läsa mer här. Lymfans huvuduppgifter är att bekämpa infektioner och att transportera bort slaggprodukter. Därför är det viktigt att lymfan inte stagnerar. Vanliga symptom på stagnation eller problem med lymfsystemet är exempelvis:

 • vätskesvullnader
 • oren och svullen hy
 • celluliter
 • huvudvärk
 • sömnproblem
 • spänningar i nacke

Orsakerna till problem med lymfsystemet kan vara många, men vanligen för lite fysisk motion, dålig kost, dålig tarm, stress, rökning, att man dricker för lite vatten etc. Det bästa sättet att få bukt på problemet är att börja motionera (lugna rörelseövningar), dricka mer vatten etc. men man kan också hjälpa lymfan på traven genom lymfdränage. Lymfdränage på ansiktet kan man göra med en mjuk borste och just c/o naturkosmetiks kabukiborste är perfekt för detta ändamål, då den är mjuk och irrriterar inte huden samtidigt som den har en ”kropp” som gör att trycket blir välanpassad och inte för hård. Jag kommer att fokusera på hur man kan göra detta själv på ansiktet och har intervjuat ingen mindre än Lena Engnell, kvinnan bakom c/o naturkosmetik!

Varför gör man lymfdränage? Vad är det bra för?
För att cellerna ska få näring och vävnader förbli frisk, slät och fast måste utbytet av näring och avfall vara obehindrat. Lymfan är kroppens renhållningssystem. Den bekämpar infektioner, avlägsnar gamla skadade eller främmande celler och gifter/slaggprodukter. Ur hudvårdsaspekt har lymfan ytterligare en viktig funktion, den transporterar ut fett till våra celler från tunntarmen. När lymfflödet bromsas upp hopas sig överskottsvätska i vävnaden. Du blir svullen och reningen av celler fungerar inte. På sikt kan du även få celluliter och den inre reningen av t ex acne fungerar sämre eftersom lymfan får svårare att bekämpa bakterierna.

Hur går det till? (Vad går det ut på)
Eftersom lymfsystemet saknar en pump, såsom hjärtat är för blodsystemet, måste vi hålla oss i rörelse för att lymfan ska kunna utföra sitt arbete. Alla lymfkärl har klaffar som gör att lymfan går åt ett håll, därför är det viktigt att alltid jobba med lymfan och inte mot den. Du öppnar alla lymfportar med cikrlande rörelser och sedan leder du lymfan genom lätta strykningar med borsten från mitten på ansiktet och utåt.

Vad är viktigt att tänka på?
Förutom att du rör på dig kan du underlätta för lymfan genom att utföra torrborstning med borste eller garshanvantar. I ansiktet ska du vara mycket försiktig och använda denna mjuka borste. I ansiktet behöver vi mikrostimulans och daglig lymftömning för att undvika stagnation, svullnader och få den friska, klara huden vi vill ha. Tack vare denna supermjuka borste kan du utföra lymfstimulans och tömning på ett effektivt och rätt sätt. Enklast gör du den i samband med din sminkning med mineralsmink. Med ett par minuter med dessa extra rörelser gör att du slipper stagnation och svullnad. Lymfan kan sköta sitt arbete – och din hud mår så mycket bättre.

Vad kan hända om man ”gör fel”?
Svårigheten ligger i att kunna utföra stimulansen med tillräcklig lätt beröring; Trycker vi för hårt ansamlas lymfa för att motverka den yttre faran som kroppen uppfattar att trycket är, vilket resulterar i ökad ansamling av vätska/svullnader.

Vågar man göra detta hemma själv? Hur ofta kan man göra det?
Lymfstimulans i form av lätt massage och sedan dessa enkla lymftömningsrörelser ska göras ofta och passar att läggas in i din dagliga hudvårdsrutin.

Går det bra att göra lymfdränage när man är gravid eller ammar?
Javisst, det är en helt ofarlig och lätt stimulering som underlättar för kroppen/lymfan att utföra sin arbetsuppgifter – att skydda oss och ge rening.

Övrigt
Under ett dygn bildas 2–4 liter lymfa och det är bra om du fyller på med frisk vätska genom att i små munnar dricka ca 1 dl vatten/timme under hela dagen.

Lydia-2

Denna vackra och pedagogiska bild har jag fått av Lena. Här ser vi Lydia som ger dig instruktion för din egenvård i ansiktet med en mjuk lymftömningsborste.

Börja alltid precis ovanför nyckelbenet och upprepa varje rörelse ett par gånger (så många gånger som det känns bra). Jobba med små rörelser från mitten utåt, Borsta sedan hakan, utåt och nedåt. Fortsätt uppåt i ansiktet genom att borsta från mitten ut och sedan med mikrostimulans på utkanten av ansiktet genom att rotera borsten uppåt och utåt. På detta sätt stimuleras lymfporten att öppnas. När du har borstat pannan har du frigjort eventuella blockader. Borsta på samma sätt nedåt (4,3,2, hakan) och avsluta där du startade, alltså precis ovanför nyckelbenet, för att stimulera och leda lymfans rörelse åt rätt håll.

Viktigt att tänka på är att inte ta i för kung och fosterland då detta inte är en muskulär massage. Tänk att lymfan finns under huden och att borsta nätt på huden. Nedan kan ni se hur en lymfmassage kan gå till. Titta så nätt hon masserar. Jag älskar hennes lugna röst! Det finns många videoklipp på youtube, sök på ”lymphatic drainage massage” om du är sugen på att se fler. Vissa tycker jag dock att de tar i på tok för hårt…

Här är en video på hur man gör lymfdränage i förkylningstider.

Här är en video på hur man gör lymfdränage på kroppen.

9 reaktioner till “Lymfdränage på ansiktet”

 1. Håller med, jättebra och intressant inlägg! Har börjat med att massera lymfan för ett par veckor sedan i samband med att jag rengör ansiktet på kvällen. Misstänker dock att jag kanske tar i lite för mycket så jag skall försöka bli lite mer varsam. 🙂

 2. Lymfsystemet saknar INTE pumpmekanism. Pumpmekanismen kallas lymfhjärtan eller lymfangion med medicinska termer. Om inte lymfsystemet hade en pumpmekanism skulle vi svullna på natten – men det är just på natten som lymfangionen arbetar som bäst – de är nämligen kopplade till vårt parasympatiska nervsystem (lugn-och-ro-systemet) och arbetar alltså bäst när vi vilar och känner att vi mår bra. När vi är i mental stress fungerar lymfangionen sämre och vi kan svullna i kroppen under dagen/ofta över magen/.
  Helena Janlöv Remnerud Leg sjuksköterska, Medicinsk Lymfterapeut.

  1. Hej och tack för din kommentar! Vad som menas i detta inlägg är att lymfan inte är kopplat till ett organ (pump) som sätter det i rörelse såsom blodet och hjärtat. Systemet är känslig för olika faktorer som du nämner och kan stagnera.

 3. Lymfsystemet behöver inte vara kopplat till något annat organ eftersom det i sig själv innehåller en pumpmekanism. Alla lymfsystemets större lymfbanor består av muskelsegment med klaffar emellan. Dessa muskelsegment drar ihop sig regelbundet både dag och natt – dvs fungerar som en pump som pumpar lymfan i en viss riktning beroende på att det finns klaffar i systemet. Visst kan lymfan stagnera beroende på olika orsaker. Den värsta orsaken är stress men även muskelspänningar och felaktig kost bidrar till stagnation av lymfa. Då kan det vara bra att man lär sig hur man aktiverar lymfhjärtanen/lymfpumparna/ så att de pumpar lite snabbare. Det är dock viktigt att man aktiverar lymfhjärtanen i en viss ordning för att få bästa resultat. De största inne i bröstkorgen måste alltid aktiveras först. Det gör man när man djupandas så att bröstkorgen expanderar fullt ut. Sedan arbetar man sig utåt mot de stagnerade områdena med en speciell lymfmassage som har en tryckfas och en nollfas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *