Tvätta håret med aleppotvål

KW002-d-alep-20p
Det finns många fördelar med att tvätta håret med en fast tvål. Det är miljövänligare utan onödigt vatten, mer hälsosamt utan onödiga tillsatser, plånboksvänligt och drygt etc. Anledningen till varför jag tvättat håret med fast tvål är pga att mitt hårbotten varit så kliig, sårig och mjällig. Hårbotten har varit i dåligt skick länge, i kanske 8 år, kanske längre. Det blev värre efter att jag hade använt en vinterjacka vars kemikalier jag inte tålde. Att byta till ett milt schampo samt att skölja med äppelcidervinäger hjälpte och dämpade kliandet, men hårbotteneksemet försvann aldrig helt och kom alltid tillbaka med full styrka.

Eftersom lagerbladsoljan är känd för dess anti-inflammatoriska och läkande egenskaper var Karawans aleppotvål med 20% lagerbladsolja ett självklart val.

Hur gick det till?
Tvålen masserades noggrant in i hårbotten och fick verka (under massage) i ca 10 minuter (minst 5 min). Sköljdes sedan av med varmt vatten. Håret tvättades med ca 2-3 dagars mellanrum under 2,5 veckors tid. Vissa gånger tvättade jag hårlängderna (ej hårbotten) med vanligt ekologiskt schampo efteråt.

Har även haft tvålen som en mask på ansiktet resp. händerna och låtit den verka i ca 5 minuter och sedan sköljt av noggrant. Under testperioden hade jag extremt mycket eksem på hela ansiktet samt händer som hela tiden återkom/förvärrades.

Resultatet
Håret blev stelt och matt, precis som om det fanns tvålrester kvar. Håret blev smutsigt igen snabbt, säkert pga att tvålen var supermild (mycket mildare än det schampo jag brukar använda). Därför tvättade jag ibland håret efteråt med vanligt ekologiskt schampo. Bara för att normalisera håret. Hårbotten däremot mådde riktigt bra av denna fantastiska tvål. Redan efter första tvätten slutade det att klia i hårbotten. Det sved dock lite under tvätten men efter sköljning kändes det bara skönt. Jag sov så himla gott den natten kommer jag så väl ihåg. På mycket kort tid torkades eksemen ut och blev även fri från mjäll. Under denna tid hade jag knasigt hår, men hårbotten blev helt läkt. Detta var strax efter nyår och fortfarande än idag, i april månad, är jag helt fri från eksem i hårbotten. Efter 2,5 veckor återgick jag till att tvätta håret som vanligt med ett ekologiskt schampo och eksemen har inte kommit tillbaka. Jag kan inte uttrycka hur skönt det är att efter så många år, äntligen slippa all kliande, sömnlösa nätter och all kortison!

På ansiktet sved det rätt så rejält. Här är huden tunnare och mer känslig. Här var 20% lagerbladsolja var för starkt. Här tror jag att 8% hade varit bättre eftersom jag hade så extremt mycket eksem på ansiktet då. Det dämpade kli och mycket av eksemen läktes ut på ca 5 dagar. Men kroppen var under uppror och nya eksem bröt hela tiden ut på nytt. Jag höll på så länge med denna tvål att huden till slut var helt uttorkad. Det stramade ganska mycket. Konstigt nog blev bara huden där jag hade eksem uttorkad. Den friska huden blev inte torr av tvålen. Samma resultat på händerna. Nya eksem kom hela tiden på nytt så jag orkade till slut inte att hålla på. Det tog ändå en 5 min varje gång jag lät tvålen verka på huden, så jag blev för lat. Dessutom var läkningstiden lång, så det fick bli kortison. Idag har jag fortfarande eksem på händerna och ytterst lite på ansiktet. Kortison tar jag när jag inte står ut. Tvålen använder jag idag som en vanlig tvål, dvs tvättar händerna samt ansiktet med den. En dryg och mycket trevlig tvål som inte torkar ut huden.

Rekommenderas till
Alla med kliig och mjällig hårbotten. Väldigt bra på eksemhy. Välj dock olika styrkor till olika hudtyper. Låg andel lagerbladsolja till tunn och känslig hy. Finns med 8, 20 resp. 30% lagerbladsolja.

+ billig och dryg
+ torkar ej ut huden (frisk hud)
+ dämpar kliig hårbotten och eliminerar mjäll
+ dämpar och i vissa fall läker ut eksem helt
– lämpar sig inte bra som schampo-tvål

Betyg: 4.5 av 5

Tillägg: Här har någon fått fint hår av Karawans aleppotvål.
Tillägg: Pga läget i Syrien har Karawan fått lägga ner tvåltillverkningen. Jag har därför tagit in andra aleppotvålar här.

21 reaktioner till “Tvätta håret med aleppotvål”

 1. Kan också rekommendera denna olivtvål. Använder den att tvätta hår och kropp men gör även en härlig tvålmassage på ansiktet. Till ansikte använder jag alltid en ekologisk vetegroddsolja under.

 2. Hej Anna

  Tvålen låter ju bra men jag tänkte på om inte det vore bättre att ha ren lagerbladsolja (blandad med t ex avokadoolja till lagom styrka) till ansiktet och händerna – då skulle du ju slippa den uttorkande effekten från tvålen. Vad anser håret tror jag att man kan skölja med äppelcidervinäger efter tvätt då det tar bort en del av det ”sträva”

  1. Ja, kanske det. Men det kändes som om lagerbladsoljan i och i kombination med olivtvålen drog ut orenheter. Eksemen torkades ut och flagnade bort, till min fördel. Men det är helt klart värt att prova. Allt för att slippa kortison. Någon som kanske redan provat? Jag provade med äppelcidervinäger men det gjorde ingen skillnad alls…

 3. Jag tycker mitt hår blir jättefint av Aleppotvätt. Knepet är att tvätta 2 ggr och avsluta med ÄCV.

  /Anna

  1. Jag avslutar med äcv blandat med vatten och e.o lavendel, lavendel mest för att ta bort lite av doften på äcv. Har alltid en färdig blandning i badrummet.

 4. Men, herreguuud! Hur kan man ha en TVÅL som inpackning i 5 minuter på skadad hud? Jag skulle inte ens ha det på min friska hud! Och att ha det som inpackning i håret???
  Tvål är något man tvättar med och sköljer bort!
  Först tvättar jag håret med Aleppotvålen och sköljer direkt. Tvättar håret för andra ggn, tvättar ansiktet och sköljer ur allt. Sätter i balsam i håret medan jag tvålar in kroppen och sedan sköljer jag bort allt.
  Efter 9 månader kan jag konstatera att jag aldrig tänker gå tillbaka till vanliga schampon och tvålar 😉

  1. Härligt att du har fastnat för aleppotvålen. Den är dunderbra och väldig ekonomisk 🙂 Tja du. När det kliar så mycket att man ordagrant blir galen, provar man allt och så länge det lugnar det hemska kliandet, lindrar och läker, så kör man på….

   1. Jo, det förstår jag förstås. Men det är ju synd att skriva i bloggen att det inte funkade bra för dig, eller hur?
    Prova Jojobaolja eller Arganolja som lugnar inflammerad hud. Funkar på händer, hårbotten, ansiktet mm.
    Lycka till 😉

    1. Aahh, förstår varför du reagerar. Läser mitt inlägg och inser att jag bara fokuserat på hur jag behandlade hårbotteneksemet. Provade såklart att även tvätta mitt tjocka asiatiska hår med tvålen (som vanligt utan att låta det verka) men det blev ändå stelt och strävt. Men har som sagt förstått att det funkar bra på mångas hår. Jojobaolja och arganolja lindrade inte det minsta, då jag hade kraftig eksem i hårbotten. Känns som en evighet sedan. Skönt att jag blev av med det!

 5. Jag använder också aleppo (förr 8%, nyss köpte jag en 20% för att se om det gör så stor skillnad) och mitt hår älskar det. Men bara om jag tvättar i två omgångar och sköljer dubbelt så länge som jag brukar. Avslutar alltid med kallt vatten och surskölj (gjord på 3l vatten och 2msk vitvinsvinäger, som är mildare än äcv). Mellan tvättarna kör jag oljeinpackning. Rent spontant låter det som om du sköljer för slarvigt, men det kan ju också vara så som du skriver att aleppo inte är något för din hårtyp. Vilket vore väldigt trist.

 6. Hej! Googlade på ”tvätta håret med aleppotvål” och hittade din sida. Tack för en utförlig recension. Jag har dock hört att ju MER lagerbladsolja, desto mildare tvål. Får leta vidare på detta. Kram

 7. Hej! Jag har varit sulfatfri länge nu och hållit på med balsammetoden då och då, nu har jag precis testat schampotvål 3 gånger av miljöskäl, dock inte aleppo.

  Måste bara fråga, den här känslan av att tvålen är kvar i håret, stod du bara ut eller lyckades du få bort tvålen? Hur?
  Mitt hår både känns och ser hemskt ut efter tvåltvätten, tyvärr tror jag inte att jag kommer fortsätta.

  1. Då får du göra surskölj med ex. utspädd äppelcidervinäger. Du kan också prova att fasa ut ditt vanliga schampo så du kanske provar varannan tvätt så hår och hårbotten hinner ställa om sig. Annars är det ju så att aleppotvål inte passar alla… men kan vara värt att prova då det är ett billigt och vänligare alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *