Zinkpyrition i mjällschampo och båtar

Mjällschampo
Senaste från VASYD nyhetsblad.

Ämnet zinkpyrition är populärt att ha i mjällschampo, kosmetika samt i båtbottenfärger. Ämnet är mycket bra på att hindra tillväxten av mikroorganismer. Zinkpyrition är allergiframkallande och irriterande för hud och ögon och är mycket giftigt för vattenlevande organismer (fiskar, kräftdjur m.fl.).

Jag stöter dagligen på människor som resonerar såhär ”det är ju så små mängder av de där kemikalierna” och ”jag dör inte av ett vanligt schampo”. I Sverige används ca 2.4 ton zinkpyrition i båtbottenfärger och 10 ton i schampo. Vill tillägga att användningen av zinkpyrition på båtar är begränsad, medan det inte finns några som helst restriktioner för ämnet i kosmetika. Läs gärna mer här ifokus och naturskyddsföreningen.

5 reaktioner till “Zinkpyrition i mjällschampo och båtar”

  1. Yes diskmedel innehåller också detta ämne.
    Har drabbats av en svår handeksem p g a det, nu använder jag handskar till allt , även när jag tvättar håret och bytt till miljövänliga produkter!
    För mina händer är det för sent , det har bara blivit värre!
    Jobbar som sjuksköterska , men måste gå sjukskriven.

    1. What? Men Yes är ju miljömärkt. Så himla tråkigt. Det du kan göra är att stärka huden inifrån. B vitaminer stärker hudbarriären och anti-inflammatorisk kost brukar också hjälpa. Allt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *