Fyra sätt att veta när det är dags att byta schampo

Jag har tidigare bloggat om vad man ska tänka på när man byter till ett ekologiskt schampo. Men ibland är det svårt att veta hur länge man ska envisas med ett ekologiskt schampo innan det blir bättre – om det blir bättre. Så när är det dags att byta ditt ekologiska schampo?

valjaharvard

1. Byt genast!
Om det kliar eller torkar ut hårbotten, då vet man att det är fel schampo. Kliar det, kanske man är allergisk mot något i schampot. Kliar kan det även göra om fel sorts schampo används (utan att ha fått en allergisk reaktion), se punkt 2 nedan. Blir hårbotten torr, stramar och mjällar till följd, då är hårbotten känslig och man behöver byta till ett mildare ekologiskt schampo som löddrar mindre alternativt ekologiskt mjällschampo. Vet man att hårbotten är känslig, så välj doftfria eller svagt doftande schampon.

2. Bli av med kemikalierester
De första tvättarna kan kännas jättebra med fint hår som resultat. Sedan blir håret stelt och matt. Både hår och hårbotten får beläggningar (inom 2 dagar till ca 2 veckor). Håret blir inte rent och hårbotten luktar sunkigt efter schamponering. Till slut kan det börja klia med håravfall som värsta scenario. Antagligen har håret för mycket kemikalierester eller så tillförs kemikalier fortfarande kontinuerligt till håret. Slaggprodukter från konventionella hårvårds-, styling- samt hårfärgsprodukter är svåra att tvätta bort med ett ekologiskt schampo. Slipp problemet genom att byta till ekologiska och rena produkter. Om ett milt ekologiskt schampo används kan ett mer löddrande schampo vara en dié. Eco Cosmetics schampon löddrar bra, men kan vara otillräckliga om håret har mycket kemikalierester. Används redan ett ekologiskt schampo som löddrar bra kan kemikaliebeläggningar fås bort med vinägerhårskölj ex. med John Masters Organics Hair Clarifier. Vinägerskölj hjälper de flesta, men om inte det hjälper kan man rådfråga här. Observera att det kan behövas vinägerskölj under en period innan resultat kan fås.

3. Fett hår igen!
Håret blir förvisso fint efter tvätt men, det blir fett redan efter en halv till en dag! Schampot kan även kännas (ovanligt) odrygt. Ett schampo som gör att håret blir fett snabbt är för mild (löddrar för lite). Envisas man med ett sådant schampo och tvättar ofta (varje dag om det behövs) kommer hårbotten till slut (kan ta upp till 3 månader) att producera mindre sebum/fett. Hårbotten får balans och håret behöver tvättas mer sällan. Om det blir så pass fett att det börjar klia, så gör hårsköj. Byt antingen till ett schampo som löddrar mer, eller så håll ut! Bli inte ledsen om milda schampon (löddrar lite eller inte alls) inte funkar i början… Trappa ner långsamt och låt hår och hårbotten få en inställningsperiod. Ett schampo som är för mild idag kan vara perfekt efter ett halvår!

4. Statiskt hår
Frissigt, laddat och flygigt hår. Det får man oftast på vintern då håret blir laddat av stora temperaturskiftningar. Men torrt hår tenderar att bli laddat även när det inte är vinter. Byt till ett mer vårdande schampo, eller berika schampot med några droppar valfri hårolja. Gör hårinpackningar och använd vårdande balsam. Här kan man läsa mer om håret blir statiskt av rhassoullera.

16 reaktioner till “Fyra sätt att veta när det är dags att byta schampo”

 1. tack för peppningen! 😉 är i working progress m mitt hår nu;)
  Undrar dock; jag kör med vinäger skölj varje tvätt, behövs det? samt; kan man använda balsam efter vinägern och i så fall vilken?
  Älskar din blogg!;)

  1. You go girl! Härligt att höra att du har tagit steget och är mitt i en övergång. Ang. vinägern beror det på hur ditt hår och hårbotten mår. Klåda, mjäll, kalk, kemikalierester, basiska hårprodukter, stelt och matt hår? Ja, då är det klokt att göra ÄCV skölj. Det skadar varken hår eller hårbotten, så man kan skölja hur ofta man vill. ÄCV är bara ett mellansteg som ska sköljas ur, så vilket ekologiskt balsam som helst efteråt funkar bra. Beskriv ditt hår och vilket resultat du önskar få om du vill ha balsamtips. Lycka till!

   1. Tack! Jag kämpar på m glädje:)
    Har torr hårbotten m lite mjäll…. Men håret blir ff snabbt fett (men det släpper ju m tiden hoppas jag;)) håret i sig blir snabbt flygit å statiskt… Vilket balsam kan då passa? När jag använt innan har jag bara tagit i topparna..

    Har en annan fråga som egentligen inte hör till detta ämne. Ang olja mm till barn. Tagit nattljusolja å sen mandelojla på mitt barn men han är ff ganska torr. Särskilt på händerna. Å det kändes som ett stort bakslag att jag var tvungen att smörja in honom m vanlig kräm häromdagen för att han var så torr:( vad kan jag göra? (Du kan ju maila om du vill ist i o m denna frågan inte tillhör ämnet just här;))
    Mvh

    1. Prova gärna Santes brilliant Care eller John Masters leave in balsam om du föredrar det. Om det är superflygigt behövs extra vård/fukt och då är Anita grants leave in balsam i olika dofter bra, ex. deras vispade lemon sponge eller Café Latte Detangler Vanilj. Anita Grants balsam kan du ha i hela håret alt. enbart på topparna som extra vård.

     Tänk på att applicera oljorna med vatten eller på fuktig hy. Oljor direkt på torr hy lägger sig mest på ytan och går inte in och fuktar. Smörj händerna innan läggdags och gör det i omgångar med mandeloljan tills huden känns ”mättad”. Om detta ändå inte hjälper så avsluta sedan med en fet kräm (när oljan gått in) ex. Weledas vind och väder kräm. Att händerna är extra torra tyder på att de är extra utsatta. Byt handtvål där hemma. Det hjälper mer än vad man tror.

 2. Jättebra artikel!
  Men jag undrar om man kan tvätta håret med leran du säljer på softskin o bli av med tillräckligt mycket kemikalier? Jag vill fortfarande använda vanlig hårfärg o lite spray ibland… tar leran bort det? Tar något ego schampo bort det? Vill gärna byta till ekoshampo eller lera istället för vanligt schampo men kan inte förstå vilket jag ska ha.

  1. Leran klarar dessvärre inte mycket kemikalierester. Leran är något av det mildaste man kan tvätta håret med, så det krävs mycket mer tvättkraft och lödder för att få bort slaggprodukter. Prova Eco Cosmetics schampon alt. något av John Masters Organics schampon. Det beror helt klart hur ofta du färgar och stylar samt med vilka produkter. Har du tur så funkar det. Om inte, så är det bäst att färga och styla ekologiskt.

   1. Jag färgar var 4e månad. Och har i spray var tredje dag. Alltså när jag duschat håret precis. Men ska testa med en eko spray. Om jag sköljer med äppelcidervinäger också varje tvätt, borde inte mer kemikalier försvinna då och eco cosmetics shampoo funka för mejl?

   2. Förresten, vilket balsam passar bra med eco cosmetics shampon? Jag har slitet/skadat hår i topparna o vill få det mjukt, lättkammat o glansigt

    1. Santes Brilliant Care balsam är en populär kombo ihop med eco cosmetics schampon.

     Färgning ar 4:e mån, kanske kan funka. Det enda sättet att veta är att prova. Dock tror jag inte på spray efter varje hårtvätt. En ÄCV skölj tar inte bort alla kemikalier på en gång. Har man väldigt mycket slaggprodukter krävs det flera gånger samtidigt som man inte tillsätter mer kemikalier. Ibland hjälper det inte med enbart ÄCV skölj utan man får behandla håret under en period med lerinpackning, lerschampon (som löddrar) och vissa tvättar med bikarbonat. Oftast är det inte så bökigt för de flesta, men det kan bli. Är du jättesugen på prova gärna, har du tur så funkar det för dig och ditt hår.

 3. Hej! Jag har använt endast naturliga schampo och balsam ganska länge nu (över ett halvår) och jag använder inga andra produkter. Problemet är att jag känner inte att det rengör tillräckligt även om jag använder ett ”deep cleansing” eller ”clarifying” schampo. Jag har jättemycket beläggningar på mitt hår som syns i hårborsten och håret blir ofräscht väldigt fort. Några tips på vad jag kan göra?

  1. Hej, jag har samma problem som Maja och är även lite torr i hårbotten. Kan även nämna att jag har lockigt hår så funderar på om jag har fel schampo, och undrar om du kan rekommendera något bättre(har Green People Daily Aloe). Eller kan det vara så att jag behöver ha mer inpackningar i håret?

 4. Hej! Nu måste jag verkligen byta ut mina gamla hårprodukter en gång för alla, för nu orkar jag inte med kliande hårbotten & fett hår längre..
  Det finns ju dock väldigt många olika typer av schampon/balsam på din hemsida så jag har några frågor 😉

  • Är sugen på att testa lera. Är det något jag kan köra på direkt? Isf kan jag använda eko-balsam efteråt? Borde jag ”tvätta ur” mitt hår innan?

  • Jag brukar platta mitt hår ibland, finns det något värmeskydd du kan rekommendera som inte innehåller en massa skit? 😉

  1. Om du är sugen kan du alltid testa lera, men ha ett annat schampo i beredskap ifall ditt hår och hårbotten inte är redo ännu. Har du fint/tunt hår ska du prova vit lera. Annars kan du testa Crearomes rasullera. De har en liten påse för 29 kr, perfekt om man vill prova först. Du kan både skölja håret med vinäger och följa upp med balsam efteråt.

   Här har du ett värmeskydd: http://www.softskin.se/produkt/Logona-Varmeskyddande-Fonspray-Sidenglans-Bambu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *