Fem billiga tips mot torr hy på ansiktet

torr hud
De som lider av riktigt torr hy har besvär året runt. Så fort man får torr hy tänker de flesta att de akut behöver en bra och gärna fet ansiktskräm. Men faktum är att det sällan är ansiktskrämen som man ska lägga fokus på. Så spendera inte dyra pengar på avancerade krämer ute i butikerna. Här har du fem billiga tips som kan bota riktigt torr, flagig och stramig hy.

Få i dig vatten!
Underskatta inte värdet i att dricka vatten, speciellt om du har torr hy. Minst två liter varje dag! Äter du mycket torr mat ex. stekt, grillad, friterad, rostad och torkad mat så är det ännu viktigare att dricka mycket vatten. Dra ner på torr mat och inför ex. kokta grönsaker, kokt fisk, soppor, smoothies etc.

Sluta att täppa igen huden
Börja ifrågasätta innehållet i dina hudvårdsprodukter, speciellt ansiktskrämer och foundations dvs sådant som man matar huden med. Petroleumbaserade kemikalier som mineraloljor och silikoner, mycket kemikalier och konserveringsmedel täpper igen huden och kan orsaka mycket problem bl.a. torr hud, finnar, klåda, stora porer, oren hy m.m. Har du då redan torr hud, så sluta täppa igen huden! Olivoljan i köket vårdar hyn mycket bättre än kemikalie och petroleumbaserade krämer. Investera i en fin och dryg ekologisk mandelolja som inte kostar mer än 149 kr. Mandelolja är super på torr och känslig hy.

Säg nej till lödder
Oftast sätts fokus på att hitta rätt kräm istället för att byta rengöringsprodukt. Om du har problem med torr hud, så ska du inte tvätta dig med en produkt som löddrar. Det allra bästa är att rengöra hyn med vatten ihop med en vegetabilisk olja. Fett löser fett och smuts. En olja som mandelolja eller avocadoolja är otroligt bra på torr hud. Löser även upp envist smink på sekunden. Torka av med en våt och varm handduk. Detta är det billigaste och bästa sättet att rengöra torr hud på.

Skrubba bort döda hudceller
Ibland kvittar det vad man än gör så verkar inte hyn vilja ta till sig fukt. Då behöver du antagligen skubba bort döda hudceller så att din kräm eller olja kan komma åt den riktiga huden och ge fukt. Ett billigt sätt att skrubba huden är genom att blanda valfri olja, ex. olivolja med florsocker. Om inte en sådan här skrubb funkar, kan man ex. prova Sukis Exfoliate foaming cleanser, från 99 kr.

Fukta huden på rätt sätt
Har du torr hy och liten budget och ska välja mellan serum och ansiktskräm, så välj serum alla gånger! En ansiktskräm och fetare oljor ger fukt och näring till de övre hudlagren. Ett serum känns kanske klent, men går ner i huden och ger fukt på djupet. Har du en aloe vera växt kan du använda gelen som serum. Annars går det såklart att köpa aloe vera gel, men det kanske inte blir lika billigt. Vill man satsa på serum så kika på i+m’s serum som jag VARMT rekommenderar! i+m’s serum räddar verkligen torr hud, i+m – AGE-PROTECT Serum Repair Avocado Hyaluron 265 kr. Har du känslig hy så välj i+m’s doftfria serum i+m – FREESTYLE Fluid Sensitive parfymfri 210 kr. Avsluta alltid med ansiktskräm eller ansiktsolja efter serumet. Använd ex. mandelolja eller avocadoolja istället för ansiktskräm. För att ge huden en extra fuktboost kan man lägga en enkel ansiktsmask på mosad mogen avocado och lite ekologisk honung av god kvalitet.

Tillägg: Ät mer nyttiga fetter
Lägg till nyttiga fetter i din kost genom att ex. äta feta fiskar (lax, makrill), avocado, kallpressad linfröolja, kallpressad kokosolja etc. Ringla extra olivolja eller rapsolja över din mat. Transfetter eller härdat fett är inte nyttiga (vanligt i margarin), så ät helst kallpressade, ekologiska oljor.

26 reaktioner till “Fem billiga tips mot torr hy på ansiktet”

 1. Hej!

  Tack för en bra blogg! Jag vill så gärna dela med mig ett annat tips som jag själv testat nyligen. Jag hade problem med väldigt torr hy, även på kroppen där jag hade stora torra fläckar. Räckte inte med vatten och smörja in. Testade både olika ekologiska oljor och produkter från essential care, som jag tycker har hjälp förut. Jag var så torr att det inte räckte. Men jag fick tipset om att äta avokado varje dag. Så jag åt en avokade varje dag och efter ca 3 veckor hade min torra hud blivit nästan helt återställd! Jag blev helt paff själv av resultatet. Det betyder iof att den extremt torra huden jag hade kanske var ett tecken på någon brist, att jag helt enkelt fick i mig för lite fett. Men kan vara värt att testa om man får problem!

   1. Hej, jag är 12 år och har extremt torr hy och har alltid haft. Jag kan ha fått det från släktingar tror jag. Jag har mest använt feta krämer från Rituals och typ endast rituals (min mamma jobbar där) Men jag känner verkligen inte att det hjälper. Jag försöker dricka mer vatten för jag vet själv att jag inte är så bra på att dricka vatten. Jag ska börja i en ny klass efter jullovet och jag vill så gärna använda smink. Inte så mycket dock. Jag vet att det inte är bra för huden. Jag tar bara concealer under ögonen, mascara och concealer på hakan som jag har mest finnar på. Men efter att jag testade en sminkning som jag tyckte blev fin, jag hade på mig det i kanske en kvart. Så kan man säga att min hud reagerade… Jag blev väldigt torr under ögonen vilket har aldrig hänt förut och min hud var innan och är nu så torr så det bara flagnar😭 Snälla hjälp, behöver jag besöka hudspecialist?? Jag vill så gärna använda smink

    1. Hej! Släng gärna iväg ett mail till oss på info(at)softskin.se Förutom att dricka så är det viktigt att inte äta torr mat. Soppor, såsiga rätter, grytor etc är blötare rätter. Viktigt också med att smörja inifrån så att äta nyttiga fetter är också viktigt. Ringla extra olivolja (eller annan vegetabilisk olja) på din mat. Att undvika silikoner och andra petroleum-baserade ingredienser är också viktigt, för de täpper igen huden och gör den bara torrare i längden. Prova använda serum som en för känslig hy från i+m freestyle. Sen kan du prova arganolja som du applicerar ovanpå ditt serum. Arganoljan kan du även ha till det torra under ögonen och under smink. Prova Hynt beautys duet concealer.

 2. Älskar att tvätta ansiktet med kokosolja, typ kung markatta, vatten och ngn mjuk trasa. Tar bort smink bra och ansiktet blir så mjukt! Dessutom billig rengöring…

 3. Skulle du säga att alla i+ms produkter är ett bra sätt att börja med ekologisk alternativ för ansiktet? Var ju inte så dyra, sen kanske man inte måste ha alla produkter från samma märke, men tänkte då jag är känslig inte börja experimentera med massa olika märken på en gång 🙂

  1. Generellt ja. I+m har väldigt bra produkter, speciellt deras krämer. Självklart får man se över om man har allergier eller överkänsligheter. Om du är känslig så kika på deras Freestyle serie. Du kan alltid kombinera med rena, kallpressade, ekologiska vegetabiliska oljor. Det kan man alltid göra utan att det stör eller irriterar.

 4. Hej!
  Jag hade för några år sedan jätteproblem med finnar i ansiktet och gick till en hudvårdsspecialist. Jag tror att jag på ett år betalade ca. 10 000kr för att få mitt ansikte mjukt och rent. Självklart var jag jättenöjd med resultatet och det var skönt att få känna sig fin igen, men det sved rejält i plånboken. När mina dyra krämer efter ett tag började ta slut kände jag att det kanske var dags att försiktigt börja med hudvårdsprodukter från Apoteket. Köpte(efter rekommendation) en rengöring som löddrade. Mitt ansikte återgick till att bli torrt och jag började återigen få mer finnar. I panik började jag söka på nätet och hittade den här sidan, som har gett mig så mycket bra information! Jag är otroligt tacksam för allt du har skrivit här. Började med mandelolja som rengöring och använder det nu även som ”nattkräm”. Mitt ansikte är inte torrt längre och jag får sällan finnar. Men jag har ett problem. Runt munnen, speciellt vid hakan, har jag fortfarande kvar pormaskar och orenheter sedan innan och de vill inte försvinna. Har du något tips på vad jag kan göra för att de ska försvinna? Jag har ingen vidare lust att betala flera tusen igen för ansiktsbehandlingar när jag kan fixa det lika bra hemma.
  Tack för ett fantastiskt bra jobb!

  1. Så härligt att höra att mandeloljan funkar för dig! Hur ser det ut kring problemområdet? Är det mer inkapslade orenheter eller är de röda? Är porerna svarta och ”öppna”? Beskriv gärna så ingående du kan hur problemområdet ser ut.

   1. Jag skulle nog säga att de är inkapslade och att det ibland händer att det blir en stor röd finne av någon av dem. Det är väldigt många orenheter bredvid varandra och de känns lite hårda. Huden är inte irriterad men det syns tydligt att jag har ojämnheter på hakan. Porerna är inte svarta.
    Tack för att du svarar, det uppskattas rejält!

 5. Hej!

  Googlade på extrem torr hy och fick upp din blogg.

  För ca 2 dagar sen har jag fått extrem torr hud i ansiktet utan att jag vet vad det beror på. Skulle beskriva det som ett tunt extra lager av hud. Ser ut som typ jätte små porro maskar.

  Vad ska jag göra för att få tillbaka min fina hy?

  1. Har du varit dålig på att dricka vatten eller vistats i extra torra miljöer den senaste tiden? Har du börjat använda nya hudvårdsprodukter/smink och i så fall vad? Om du har mycket döda hudceller är regelbunden ansiktskrubb bra. Skrubbar du regelbundet? Hur rengör du din hy dagligen?

 6. Hej,
  Min dotter som är 12 år har fruktansvärt torr hy. Ansiktet är så torrt att det känns hårt. Jag har smort henne med diverse krämer (bla repair från Apoteket…) och påminner henne att dricka mycket vatten.
  Har du något tips till oss?
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning Malin

  1. Hej Malin! Förstår precis. De är så dåliga på att dricka och så det kalla vädret ovanpå det. Förutom mer vatten så kan man servera mer blöt mat ex. soppor, grytor, (ång)kokta grönsaker, såsiga rätter och mindre torr mat som stekt, grillat, fritterad mat, knäckebröd, kex osv. Blanda i extra vegetabiliska oljor på hennes tallrik (eller varför inte i maten för hela familjen?) som ex. olivolja, rapsolja, solrosolja etc. Låt henne äta mandlar, fröer, nötter. Men mandar är ju suveränt för torr hy. Undvik Apotekets krämer då de oftast är fullt av petroleum baserade ingredienser som täpper igen huden och ger torrare hy i längden. Prova denna som är suverän på jobbigt torra kinder: All you need is me
   https://www.softskin.se/sv/artiklar/true-organic-of-sweden-all-you-need-is-me-15-ml.html

 7. Tack så mycket för att dela sådan proffsig post. Detta är en de mest användbara artikeln för mig. Jag har lärt mig massa tänker i denna webbplats. Jag kommer bokmärke din webbplats och ta feeds dessutom? Jag är nöjd att söka ut många bra information här inom gällande tack för delning. Vänligen hålla slik. Tack igen.

 8. Hej!
  Mycket bra artikel med många konkreta och bra tips. Men har du hört om Frankincense olja som är också en värdefull ingrediens i hudvårdsprodukter för åldrande och torr hud. De gamla egyptierna använde den i föryngrande ansiktsmasker. Oljan har rykte om sig att vara renande och föryngrande för huden, cellstimulerande mm. Jag själv och andra personer som jag känner använder den ser otroliga resultat. Du kan läsa mera om frankincense olja här: https://eteriskaoljoryl.com/2017/07/23/frankincense/

 9. Min hud är alltid torr, den stramar när jag har tvättat ansiktet med vatten. I tonåren gick jag på min hy hårt i kampen mot finnar (tror detta skapade mer problem) har aldrig haft stora blemmor men små ”knottror” och lite pormaskar,jag såg min hy som fet och använde mycket uttorkande saker. Nu är jag snart 28 och har sedan 5 år bara tvättat ansiktet på kvällarna, först vatten och sen smörjer jag ansiktet med kokosolja och anväder därefter en fuktad tvättlapp för att torka bort smuts och smink, som avslutning använder jag en fuktad lapp med rapsolja för att få bort det sista, efteråt brukar jag smörja med lite kokosolja. Nu på vintern har jag avslutat med att smörja med sheasmör. För min hud flagnar (främst på näsa ,panna och haka) inte på kinderna. Jag har fortfarande små porer och kanske lite knottror men får inte direkt finnar längre, då jag just nu hel ammar så dricker jag mer än vanligt och försöker återfukta huden inifrån. Så använder jag mineral puder foundation, vilket är den som passar bäst i färg till min ljusa ton (har 000 på RMS uncover up under ögon och näsvingar) Jag gissar att pudret också gör mig torr, samtidigt som jag har kvar en rädsla sen tonåren att se det ut i hyn så har jag uppskattat det matta uttrycket och att det räcker längre än en flytande foundation och att jag inte har behövt både puder och foundation utan att det räcker med mineralpudret och räcker hela dagen. Jag har inte mycket pengar att experimentera med, och vill gärna ha så naturliga produkter. Men det här inlägget var jätte intressant och jag gissar att jag kanske skulle börja peela mitt ansikte också, det kanske skulle hjälpa mot de torra flaggorna i ansiktet. Hur ofta bör jag göra det? Finns det något ansiktsmask eller något annat du kan rekommendera mig?

  Tack för ett intressant och inspirerande inlägg 😊(och jag ber om ursäkt för en jätte lång kommentar)

  1. Jag älskar långa kommentarer 😀 Bättre med för mycket information än för lite. Att rengöra med olja är något av det bästa för huden och plånboken. Dock är inte kokosolja att föredra om du har väldigt torr hy. Kokosolja är underbar mjukgörare och väderskydd, men ger sällan tillräckligt med fukt till snustorr hy. Tvätta och smörj in dig med ex. vattenmelonfröolja istället. Den är inte alls lika fet som kokosolja och är bra på att lösa upp talg samt ge fukt till huden. Smörj med sheasmör efteråt/ovanpå om det behövs.
   För bäst effekt med oljetvätt får du införskaffa dig mjuka ansiktsdukar (i ex. frotté). För riviga sorter kan göra ont efter några dagar, så till det dagliga behövs mjuka dukar. Denna ska du blöta ner med varmt vatten och vrida ur. Lägg duken över ansiktet (efter att du masserat in din tvättolja) och när den börjat svalna torkar du av ansiktet. Upprepa torksteget tills ansiktet är rent och fritt från din tvättolja. Om du bär smink så tvätta av duken med mild tvål innan du upprepar torksteget. Värmen gör så att talget i porerna samt döda hudceller mjuknar. Duken ihop med oljan kommer att lösa upp och torka av både överskottstalg, smuts och döda hudceller. Du behöver då inte lägga ner pengar på ansiktskrubb och dukarna kan du använda om och om igen. Vattenmelonfröoljan kan du dessutom ha som primer, dvs. ha under ditt smink. Kokosoljan kan du låta vila eller ha till matlagning istället.

   1. Hade ingen aning om det, har känt att kokosoljan känns för lätt och inte riktigt återfuktar men visste inte och fortsatte med samma ändå, men det lät väldigt intressant! Ska prova! Vilka slags ansiktsdukar rekommenderar du? Tack så mycket för ditt svar!! 🤗😊

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *