Recension på Anita Grant Bentonite Clay

Jag är väldigt förtjust i leror. Rena produkter är oftast väldigt multifunktionella och leror är inget undantag. Förvarar du den torr och väl försluten så håller den dessutom i all evighet.

Jag har nu testat Anita Grants Bentonite Clay. En sammetslen lera som är luftigare och lättare jämfört med rhassoullera. Bentonitleran är mycket högabsorberande och sväller direkt i kontakt med vatten så man får vara snabb med att blanda, annars blir det lätt klumpar. Den är alltså väldigt bra på att dra ut smuts och suga upp överflödigt fett från hud och hår. Det ryktas om att bentonitleran gärna drar till sig positivt laddade partiklar och den verkar klara av att dra ut virus också (virus är positivt laddade).

Som schampo och hårbottenmask
Man kan liksom rhassoulleran tvätta håret med bentonitleran. Det går åt rätt mycket lera till hårtvätt och jag tyckte inte det gav någon direkt wow-effekt, så jag har inte fortsatt att tvätta håret med leran.

Däremot gillar jag färdigblandad bentonitlera i hårbotten som mask. Låter det sitta i ca 5-10 minuter och sköljer ur. Det är superskönt! Inte alls uttorkande som jag först var rädd för, inte mer än rhassoullera. Bentonitlera är bra som behandling för de som har mjällig, oren, fet eller kemikaliebehandlad hårbotten. För ännu bättre effekt, blanda leran med äppelcidervinäger istället för vatten.

Mascara
Mascaror som sitter bra en halv dag, men som sedan börjar smeta kan räddas med bentonitlera! Gör såhär:
– Applicera ett lager mascara. Låt torka.
– Applicera med slutet öga (det dammar lite) ett lager bentonitlera med ex. fransborste. Fransarna bli härligt gråvita 🙂
– Avsluta med ett tunt lager mascara.

Det här gör att mascaran håller hela dagen tills man ska lägga sig. Funkar otroligt bra på mina fransar iallafall. Vanligen kan jag inte ha mascara. Mina fransar tar emot ögonlocket när ögat är öppet och nuddar vid de nedre fransarna när ögat är stängt. Hur jag än använder locktång på fransarna så rätar de ut sig under dagen. De är för tjocka och stela helt enkelt. Allt detta gör att alla mascaror förr eller senare smetar på mig. Jag avskyr panda-looken och går mycket hellre utan mascara. Men med bentonitlera och en riktigt bra mascara (för min del RMS volymmascara) sitter det riktigt bra. Olja och varmt vatten krävs vid borttagning. Jag har testat att pudra fransarna med potatisstärkelse och diverse puder, men bentonitleran fungerar överlägset bäst!

Eksem och finnar, acne
Jag unnade mig för mycket ost kombinerat med stress och kallare väder, vilket resulterade i att eksem bröt ut i hela ansiktet och på mitt högra ringfinger (alltid på samma ställe!). Så fick jag några onda innebrännare och finnar på köpet, yey!

Jag snubblade över en utländsk sajt som sålde exotisk lera i burk och den innehöll bara bentonite clay. Folk blandade leran med äppelcidervinäger (som jag älskar att använda) och fick fantastiska resultat. För torra hudtyper kunde man tillsätta några droppar olja. Jag provade en gång och blev helt såld.

Såhär gör jag:

Blanda dessa ingredienser i metallfri skål och spatel/sked.

Applicera lermasken på hela ansiktet (ej ögonområdet), samt eksem-ringfingret. Det ångar väldans av vinägern så det är skönast att bara luta sig tillbaks och blunda. Sätt inte denna lermask under näsan om det inte finns något speciellt att behandla där, det luktar rätt skarpt. Låt verka tills masken torkat helt ca 5-15 minuter och skölj av.

Jag rekommenderar att man gör detta kvällstid. Dels för vinägerlukten, men också för att där jag hade eksem (eller skadad hy) sved det och blev röd. Frisk oskadad hy varken sved eller blev röd. Hur som helst så försvinner doften och det röda till nästa morgon. Jag gjorde denna behandling ca 2 ggr första veckan. Numera endast vid behov, ca 1 gång varje-varannan vecka.

bentonitlera mask
Inte mer än 1 tsk lera. Det gula är vinägern och det bredvid är mandeloljan.

Resultat:

 • Huden blev omedelbart mjuk, ren och len. Inte alls torr! Hudtonen blev jämnare med mycket lätt blekande resultat.
 • Eksemen och klådan dämpades först, men läkte nästan fullt ut efter 3 behandlingar. Helt utan kortison!
 • Innebrännarna och finnarna försvann nästan helt efter 1 behandling morgonen därpå. Magiskt!

Har använt masken som punktbehandling på enstaka finnar och det funkar riktigt bra. Pga fortlöpande stress och kommande vinterkyla smyger det ibland på lite ny eksem. Så fort det gör det blandar jag ihop denna mask, då slipper jag kortisonen.

Bad
För en helkroppsbehandling kan en näve bentonitlera strös ut i badvattnet. Huden blir len och mjuk av den. Har även haft den i barnens badvatten.

I really love clean products because they are so versatile and clays are no exception. I have used Bentonite clay to detox and calm my scalp. You can toss a handful of the clay in your bath water for a full body treatment. It also heals my eczema on my face and finger. Just simply mix clay with apple cider vinegar and some drops of oil if you have dry skin (I used almond oil). It may sting (on damaged skin) and the skin may be a bit red. But if you put this mask on at night, the vinegar scent and the red skin is gone in the morning. This mask is also super effective on pimples. I’ve also used the bentonite clay on my smudging mascaras. If you have a mascara that holds half a day, but then start to smudge. Try this:
– Apply your mascara and let it dry.
– Apply bentonite clay (with closed eye) with for ex. lash brush.
– Apply a think layer of your mascara again.
It will hold all day without smudging!

7 reaktioner till “Recension på Anita Grant Bentonite Clay”

 1. Den här måste jag ju bara prova, jag har fått pandaögon av varenda mascara jag någonsin provat (även vattenfasta)! Dessutom har jag också fått innebrännare den senaste tiden som jag gärna skulle bli av med.

  1. Ja, jag rekommenderar Bentonite clay varmt! Ihop med äppelcidervinäger är den supereffektiv. Har testat på kladdiga mascaror som omedelbart smetar på mig (har också supersvårt med mascaror). Det blir bättre med smetar ändå efter nån timme. Men har man en som ändå håller en halv dag och sen smetar, då funkar det superbra med leran. Jag ha som sagt haft den ihop med RMS Volymmascara och då har jag kunnat titta på en sorglig film utan ett enda mascaraspår 🙂 Inom ett fåtal timmar efter mitt blogginlägg tog tyvärr leran slut, men mer är på väg! Bevaka gärna artikeln så får du mail när den åter finns i lager.

 2. Äppelcidervinäger sköljning förstörde min hårbotten för gott läkaren varnar också tack för du förstörde min hårbotten

  1. Så tråkigt att höra! Fick du reda på varför/hur äppelcidervinäger förstörde din hårbotten? Använde du den utspädd? Tål du äppelcidervinäger? Då ska du inte använda John Masters Cider, Living Naturallys Rinse conditioner samt Less is more Herbal Tonic.

 3. Vilka toppentips! Tack Anna! Jag har rinnande kaninöron pga torrhet och alla mascaror hamnar under ögonen men håller mkt, mkt bättre nu när jag har på bentonitlera. Och en väldigt bra ansiktsmask blev det när min huden började krångla med småplitor o massa nya pormaskar! Fast rätt stark för känslig hy så jag får vara försiktig. Hoppas du kan läsa det här fastän bloggen är nedlagd. /Cecilia

  1. Hej Cecilia! Kul att du hittar användning för benotnitleran! Bloggen är inte nerlagd, men vi skriver inget nytt här längre. Om du tycker att den är för starkt uttorkande så prova med att blanda lite ansiktsolja i din blandning. Även yoghurt och honung kan blandas i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *