Baksidan av GMO

GMO mat

GMO (genmodifierade organismer) är vanligt inom livsmedelsproduktionen framför allt på växter. Den vanligaste orsaken till modifieringen är att att växterna ska bli mer motståndskraftiga och tål bekämpningsmedel bättre. Mer mat kan produceras och fattigdom kan motverkas. Men det finns också stora nackdelar med GMO växter. Vid användning av GMO grödor har vissa ogräs och insekter fått samma/bättre motståndskraft och starkare bekämpningsmedel måste användas. GMO grödor är dessutom mycket mer allergiframkallande. Tyvärr har man än idag inte sett att GMO grödor ger större skördar. Det blir oerhört dyrt för fattiga småbönder att köpa frö till GMO-gröda i stället för att odla eget frö som de är vana vid. Välj KRAV och Svenskt Sigill om du inte vill äta GMO mat.

Inom ekologisk hudvård är man också mot GMO, men långt ifrån alla tillverkare flaggar om detta. De stora EKO cert organen inom hudvård som jag känner till tillåter inte GMO ingredienser. Men tycker att det borde lyftas fram bättre med ex. logotyper som tydliggör det för slutkonsumenten. Det finns ju Vegan, Fair trade loggor. Varför inte en non-GMO logga? Så kan jag passa på att önska en no-nanoparticles logga också 🙂
Läs gärna KRAVs fullständiga artikel om GMO mat och odling:
http://www.krav.se/ekologiskt-utan-genmodifierade-organismer-gmo#.VE9pPSkoiZV.facebook

GMO (genetic modified organism) is common in the food industry. The crops usually get more resistent to pesticides. More food can be produced. But when GMO crops are used, some insects and weeds also get more resistent requiring stronger pesticides. GMO crops are also very sensitizing and can cause severe allergic reactions. Today, we haven’t yet seen larger yields and the GMO seeds are very expensive for small and poor farmers. When it comes to organic skincare, GMO ingredients are not accepted but I think that manufacturers should mark this more by for ex. using a non-GMO logo. This would definately help end consumers to choose in the beauty jungle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *