Recept på Pepparkakaor (vegan, glutenfri, nötfri)

pepparkakor

Det går väldigt bra att baka utan ägg, vetemjöl och nötmjöler. Något hårdare än vad man är van vid. Detta recept är inte fulländad men de är väldigt goda! Ni får gärna utveckla detta recept!

För ca 2 plåtar med pepparkakor:

60 g ekologisk kokosolja
1.5 dl mjuka och saftiga dadlar
0.5 dl kokossocker
1 msk pepparkakskryddor (mer eller mindre efter smak)
37 g havre matlagningsgrädde Carlshamn (går säkert bra med annat märke också)
1 tsk bikarbonat
1 msk psyllium (Finax 85% kostfiber)
1 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
0.5 dl quinoamjöl (går att ersätta med bovete)
0.5 dl kokosmjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Skala dadlarna genom att dela och trycka ut köttet (lite skal följer med men det lever jag med). Rör dadlarna mjuka med sked eller gaffel till den är krämig och någorlunda jämn. Häll i kokossockret och kokosoljan och blanda. Tillsätt kryddorna och grädden och blanda. Blanda ihop de resterande torra ingredienserna, tillsätt och blanda. Degen blir inte så hård som vanlig pepparkaksdeg. Mycket mjukare. Baka ut med rismjöl. Tänk på att den är mjuk och att inte göra alltför tunna pepparkakor. Dessa måste föras över till bakplåt med nån typ av spatel. Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter beroende på tjocklek och storlek. Degen går utmärkt att frysa!

Tips på receptutveckling:

  • Har även provat att krydda med enbart 1/2 msk ingefärapulver och det smakade juligt med kolasmak. Rekommenderas!
  • För mindre hårda pepparkakor kan mer kokosmjöl användas. Prova att istället ha 1 dl kokosmjöl och dra ner på 0,5 dl bovete eller quinoamjöl. Möjligen behövs 10 g extra kokosolja då kokosmjöl är otroligt torrt.

Vegan, glutenfree and nutfree gingerbread. So yummie! They’re a bit harder than ordinary gingerbread. It’s not perfect. You can try to add more coconut flour and less buckwheat or quinoa flour. You might then need 10 g extra coconut oil, since the coconut flour is very dry. Here’s the recipe:

60 g organic cold pressed coconut oil
1.5 dl (0.63 cup) soft and juicy dates
0.5 dl (0.21 cup) coconut sugar
1 tbsp gingerbread spices (more or less after taste)
37 g oat cooking cream Carlshamn (will surely work with an other brand)
1 tsp baking powder
1 tbsp psyllium (Finax 85% fiber)
1 dl buckwheat flour
1 dl rice flour
0.5 dl quinoa flour (can be replaced with buckwheat)
0.5 dl coconut flour

Heat oven to 200 degrees celcius. Peel the dates by squeezing out the flesh. Stir till the dates get soft and creamy. Add the coconut sugar and oil and stir. Add the spices and cream and stir. Mix all the dry ingredients, add and stir. The dough will not be as hard as ordinary gingerbread dough. It’s much softer. Bake with rice flour. Don’t make too thin breads. Put them in t he middle of the oven in approx. 5-7 minutes depending of the thickness and size. You can put the dough in the freezer!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *