Torr hud som stramar och inte vill ta åt sig fukt

När huden absorberar din olja eller kräm likt ökensand och bara törstar efter mer. Då är det dags att byta till en mer näringsrik olja eller kräm för att få bukt på torrheten. Har skrivit ett inlägg om fem billiga tips mot torr hy på ansiktet. Men vad gör man när inget funkar?

Jag har på senare tid fått väldigt många mail angående stram och torr hud trots att man använt alla de rätta produkterna. När vi kommit in en bit på vintern, där huden under en längre tid utsatts för den torra inomhusluften kombinerat med det kalla vintervädret kan torr hud att bli ännu torrare. Extremt torr hud tar till sig fukt väldigt dåligt och därmed den strama känslan.

Använder du serum, kräm eller olja och tycker att de lägger sig på ytan och kladdar? Då kan du antingen vara snustorr och/eller ha ett lager med döda hudceller. Tänk vad som händer när man vattnar en snustorr krukväxt. Jo, vattnet lägger sig på ytan som en hinna. Vattnet absorberas däremot direkt av en krukväxt med fuktig jord.

Jag ska nämna fyra saker man kan prova att göra. Här utgår jag från att man inte använder portäppande kemikalieprodukter och att man inte tvättar sig med löddrande (uttorkande) produkter.

Se till att huden är fuktig
Ett vanligt fel man gör är att smörja in sig när huden är torr. Man tvättar ansiktet, vatten torkas bort med handduk, så tar det bara fåtal sekunder innan huden blir torr och stram. Fukt ska tillföras innan detta sker. Tänk på den snustorra krukväxten! Du vill att jorden ska vara fuktig så du lätt kan vattna den. Ta någon extra minut på dig när du tvättar ansiktet. Massera huden med vatten och rengöringsprodukt eller olja. Skölj bort och återupprepa gärna tvättsteget med en icke uttorkande produkt. Badda försiktigt ansiktet (torka inte den helt torr) och applicera din produkt när huden fortfarande är fuktig. Om huden hinner torka så badda på lite vatten på nytt eller använd ansiktsvatten. Huden får inte strama. Massera in din produkt, gärna ihop med några droppar vatten om du använder olja. Ge huden tid. Om flera olika produkter ska användas (ex. serum, kräm, olja) gäller samma sak. Huden ska vara fuktig när nästa produkt appliceras.
ansikte-vatten

Skrubba eller peela bort döda hudceller
Har man tillräckligt mycket döda hudceller och torrflagor är det bästa att skrubba bort dem så fukt kan tillföras till den ”riktiga” huden. En bra skrubb är Sukis Exofliate foaming cleanser. Denna omtyckta sockerskrubb kan ge smidig och fräsch hy vid regelbunden användning. Om en fysisk skrubb inte hjälper eller om du har ömtålig hy som inte tål skrubb, då är enzympeeling ett bra alternativ. Suki resurfacing facial peel är en kraftfull peeling som effektivt bryter ner döda hudceller.
su010 suki-peel

Lägg om kosten
Oftast beror hudproblem inte på felaktiga produkter, utan ett signalement på att kroppen inte mår så bra. Att kraftigt dra ner på eller sluta helt med veteprodukter är bra, då vete (ex. bröd, pasta) blir som klister i magen och försämrar näringsupptag. Drick mer vatten och smörj inifrån genom att äta mer nyttiga oljor. Ät feta fiskar, avocado och ringla extra kallpressad vegetabilisk olja (oliv-, raps-, avocado-, kokosolja etc) över maten. Ät mer kokt mat (grytor, soppor) istället för stekt och friterad mat.
drinking-glass-of-water
Min asiatiska hy är tjock och mycket tålig, så inte ens Sukis enzympeeling lyckas alla gånger rucka mitt tjocka lager av döda hudceller. När jag tidigare denna vinter hade hemskt torr hy började jag dricka extra mycket vatten, ringlade extra olja på min mat och ansträngde mig för att stressa mindre och sova mer. Efter ett par veckor kunde jag enkelt skrubba av den döda huden utan någon speciell produkt. Sedan dess har huden varit på topp och inga speciella produkter behövs mer än en olja till tvätt och återfuktning. Att lägga om kosten är något av det bästa att göra men också det svåraste. Att ändra på dåliga (mat)vanor är jättejobbigt, men se det som en investering på bättre hälsa.

Byt produkter
Man kan självklart prova att byta produkter. Detta är något som de flesta börjar med att göra, men enligt min mening det sista man borde testa efter att ha provat ovan nämnda åtgärder. Om man har döda hudceller som hindrar upptag av fuktkrämer och oljor och/eller taskiga matvanor, hjälper det inte mycket att byta… Det man kan prova är:

 • om du använder oljor och inte tycker att den inte upptas av huden. Prova en ansiktskräm för torr hy eller en mindre fet olja som lättare kan tränga in i huden. Avsluta med några droppar av din feta olja om du tycker att din nya produkt upptas av huden men är otillräcklig.
 • börja använda fuktgivande serum. Serum är en icke-fet produkt som lätt tränger in till de djupare hudlagren. Serum appliceras på fuktig hy, innan ansiktskräm eller olja. Ex. på sådana serum: i+m age-protect serum repair avocado hyaluron, NVEY ECO Vital Riche Concentrate, aloe vera gel.
 • börja använda fuktgivande ansiktsmasker. Köp eller gör egen. Mosad avocado med lite honung är en enkel variant.

Om du har svårt att välja produkter så bara kontakta mig. Beskriv då din hudtyp och vad för produkter du använder idag samt hur länge du använt dem.

Do you have dry and tight skin that doesn’t want to absorb moisturisers? There are a few things you can try. Remember to always apply moisturising products to damp skin. If you have dead skin, exfoliate or peel your skin regularly (Sukis Exofliate foaming cleanser, Suki resurfacing facial peel). Change your diet (the best but also the most difficult thing to do). Skip wheat since it becomes like glue in the stomach impairs nutrient uptake. Drink more water and eat more boiled than fried food, more cold pressed vegetable oils and healthy oils like those in fat fishes. You can add a moisturising serum to your daily skin care routine (i+m age-protect serum repair avocado hyaluron, NVEY ECO Vital Riche Concentrate, aloe vera gel). If you always use oils, try a face cream for dry skin. Use moisiturising face masks regularly.

29 reaktioner till “Torr hud som stramar och inte vill ta åt sig fukt”

 1. Hej!
  Jag har problem med min hy.. Har alltid trott att jag haft fet hy (en klassiker) och bara haft rengöring/krämer för att motverka detta. Men jag träffade en hudterapeut som sa att jag hade känslig och väldigt skadad hy efter all pealing. Hyn är lite torr, men även fet, framförallt i pannan där jag har svårt att tex få min bb-cream att sitta en hel dag. Besväras även av acne av och till. Använder nvey ecos rengöring samt dagcreme för känslig hy, har gjort det i ca 3-4 mån och tycker inte att det blivit så mycket skillnad. Dessutom tycker jag inte att jag blir ren i ansiktet av rengöringen, utan måste komplettera med tex kokosolja efteråt och ser hur mkt smuts som hamnar på bomullsrondellen.. Vill bara få ordning på min hy! Äter lchf och tränar regelbundet. Tacksam för svar! 🙂

  1. Tänk på att dricka vatten och äta nyttiga fetter. Att dricka vatten är extra viktigt om man äter utrensande mat. Överdriv inte heller med köttet eller mjölkprodukter, ät mer grönsaker och mer balanserat. Du bör byta till produkter för torr hy. Dessa är mer näringsrika och kan ge hyn fukt som den behöver. Om du vill fortsätta med NVEY kan du istället prova Riche serien. Andra serier som passar är i+m age-protection, age plus. Om du sminkar dig är det alltid bra att rengöra en gång till med ex. kokosolja för att få bort det sista. Du kan ju prova att tvätta ditt ansikte med olja? Eftersom du redan har kokosolja hemma kan du prova att tvätta dig med den? Har du mycket produkter kvar på hyllan så kan du alltid komplettera med en näringsrik ansiktskräm/olja. Hör av dig isf och berätta om du ev. har några överkänsligheter för närmare tips.

 2. Hej. Har under en längre tid sminkat av mig med ekologisk, kallpressad olja. Har torkat bort det med bomullspads, men vill gärna använda varm, fuktig handduk igen istället. Hur rengör du den sen? I tvättmaskin efter varje användning? Tyckte handduken var svår att få ren när jag använde det förr.
  Tar till mig att dricka mer vatten och ev mer bra fetter för att få bort mina väldigt torra partier i ansiktet..
  Hälsningar
  Maria

  1. De gånger jag har mycket smink eller om jag råkat överdosera med olja, så att handduken blir jättesunkig direkt. Då tappar jag upp vatten i vasken, och tvättar av den snabbt med mild handtvål. Brukar inte ha så värst mycket smink så jag brukar använda handduken 1-2 gånger/sida, sedan blir det tvättmaskinen. De blir rena efteråt (kanske inte helt vita) men inte så luftiga och fina som vanliga dusch-handdukar. Gör inte mig så mycket eftersom de är dedikerade till just detta ändamål. Du kan annars testa cellulosa pads.

 3. Hej! Jättebra inlägg, ska definitivt tänka mer på maten, är så dålig på det 🙂 men en följdfråga efter peeling, min hud blir glansig som om man skrubbat bort för mycket hud även fast jag bara enzympeelar med honung, inga korn. Det kommer liksom aldrig fram någon ny hud utan blir torrt och flagigt direkt. Speciellt pannan. Har testat att låta huden vila ett bra tag och även testat peela nån gång i veckan. Har atopisk hy. Efter använder jag jojobaolja (ska tänka på det där att smörja in när den är fuktig) och Weleda calendula vind och väder utan vatten 🙂

  Väldigt tacksam för svar! Du får gärna svara på min mail 🙂
  Kram Lisa

  1. Alla har vi olika hud. Prova att inte ha i honungen lika länge så det blir mildare exfoliering. Du kan alltid honungsbehandla oftare istället. Du behöver något som verkligen skyddar din tunna hud, samtidigt som du behöver något som ger fukt. Prova att byta ut jojobaoljan mot en annan olja som är bättre på att ge fukt. Testa gärna Anita Grants Camellia Kissi oil. Hur tycker du att weledas väderkräm funkar? Blir du bara ännu torrare med tiden bör du även byta ut den mot något som inte är fet som en salva. Prova gärna i+ms creme de la creme (prov finns att beställa för 5 kr).

 4. Hej! Jag har kombinerad hy och använder både Jojobaolja och Arganolja till min hud och har också en rengöring och ansiktskräm från Apoteket men känner att jag vill byta ut dom två från Apoteket mot ekologiska produkter och mer naturliga produkter. Jag har läst lite olika på lika sidor, men jag har hörde att oljor inte är fuktgivande utan att det istället kapslar in fukten som huden redan har, och att man då kanske kan behöva en fuktkräm till ansiktet. Såg tipset om den här som verkar väldigt bra https://www.softskin.se/sv/artiklar/anita-grant-aloe-vera-gel-57-275-g.html
  Fungerar den som en ansiktskräm?
  Jag brukar använda Jojobaolja att ta bort mitt smink men fungerar Jojobaolja som rengöring också? Har även läst att kokosolja ska vara en bra rengöring, stämmer det? Går det att ha en hudvårdsrutin som bara består av oljor eller behövs det kompletteras med en ansiktskräm? i så fall den som du tipsade om ovan.
  Jag är lite sugen sugen på att testa Jojobaolja eller kokosolja som rengöring och sen aloe Vera gel som ansiktskräm och Arganolja eller Jojobaolja som olja på aloe Vera gelen. Tror du detta funkar som hudvårdsrutin? Jag kan nämligen inte jättemycket om hudvård och det är lite förvirrande när man läser olika grejer på olika hemsidor?

  1. Hej! Eller vilken ordning ska man ta det? Ska man ta oljan först och sen aloe Vera eller tvärtom?

   1. Det finns inget rätt och fel. Olika hudtyper föredrar olika hudvårdsrutiner.
    Om din hy har svårt att absorbera din ansiktsolja, då kan du antingen applicera oljan först, sedan aloe vera gelen eller blanda dem och applicera dem på samma gång. På detta sätt kommer aloe vera gelen att dra med sig oljan in i huden så att den hjälper huden att lättare absorbera oljan.

    Om du först mättar huden med aloe vera gelen och sedan applicerar oljan, kommer att oljan att hjälpa till att bevara fukten i huden (fukten från aloe vera gelen). Det viktiga är att applicera produkterna så att huden kan absorbera det. Huden ska inte se blank och glansig ut, utan mjuk och med lite lyster. Applicera inte mer än vad huden behöver.

  2. Det är en allmän uppfattning att oljor inte kan ge fukt, vissa säger att oljor i längden torkar ut och förstör huden. Detta kan du få höra från Apoteket och även från hudterapeuter. Det de hävdar gäller petroleumbaserade oljor, ex. diverse silikoner, mineraloljor osv. När det kommer till naturliga vegetabiliska oljor fungerar de inte alls på samma sätt. De vegetabiliska oljorna påminner om hudens naturliga sebum och är något som huden tar till sig. Det finns otroligt många olika sorters oljor och de har olika egenskaper och är olika tunna/feta. De lätta och tunna oljorna ger fukt till de djupare hudlagren. Är man väldigt torr behövs en mer näringsrik/fetare olja ovanpå den tunna oljan för att mjukgöra och skydda de yttre hudlagren. Aloe vera gel fungerar som ett serum, så den kan man ha under sin ansiktsolja. Det går utmärkt att tvätta ansiktet med de halvfeta till feta vegetabiliska oljorna såsom jojoba samt kokosolja. Det går utmärkt att ha en hudvårdsrutin med enbart oljjor. En kräm består av olja + vatten, tillsatser, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och konserveringsmedel dvs en utspädd form av olja. Jag har själv använt mig av oljor under mer än 7 års tid och har inte fått förstörd hy, tvärtom har jag fått mer lyster, mindre torr och yngre hy.

   1. Tusen tack för svar!
    Men tror du att den aloe vera gelen kommer hjälpa eller är det bäst med bara oljor?

    1. Torka varsamt bort din tvättolja med en varm urvriden ansiktsduk för djuprengöring. En ljummen duk/sponge/pad funkar också men då får man inte djuprengöring vilket man då och då behöver.

    2. Hej! Jag hittade den här produkten och tänkte kanske testa den. Eftersom du kan mer om hudvård än vad jag kan så tänkte jag fråga dig om du tror att detta kan vara ett bra tillägg till min hudvårdsrutin. Att den kanske kan rengöra lite mer på djupet än om jag bara använder händerna att massera in oljan? Vad tror du?
     https://fyndiq.se/product/8272718-facial-cleaning-pad/?utm_campaign=20170802_X_X_X_tl_em_packa&utm_content=0802_packa&utm_medium=email&utm_source=promotion&pc_pid=3c3943d61946e742377f6eafc1a0275b6594a91fb164f600b4de0c1ed3abc3fe&page=1

     1. Den gör absolut ingen skillnad. Speciellt om du ska tvätta med olja. Varm handduk ger allra bäst djuprengöring. Efter du har masserat in oljan lägger du en varm urvriden ansiktsduk på ansiktet och när den svalnat torkar du av oljan. På detta vis mjuknar talget i porerna och dras ut av din tvättolja när du torkar med din duk. Vill du absolut ha en pad så kan du kika på denna, men det ger inte djuprengöring som en varm duk gör.

 5. Hej! Jag är ljus med mycket känslig o torr hy. Har tidigare haft akne o ätit roaccutan. Min hy brukar strama, svida o klia. Håller nu på att sluta med makeup, rengöring och endast tvätta med vatten och sen tänkte jag köpa en bra olja att smörja in med efter dusch o tvätt. Jag får lätt små kvisslor av vissa oljor. (mandel och kokos t.ex.) Så en olja som inte är allt för tung och komedogen, passar mycket känslig, röd hy och jaa, är en bra all-round olja.. Tips? 🙂 KRAM

 6. Hej! Jag har atopiskt eksem och har alltid haft problem med min torra hy. Jag flagnar både på kroppen och i ansiktet i stort sett året om (förutom på sommaren). Jag har provat alla möjliga hudkrämer utan framgång och skulle verkligen vilja ta tag i detta en gång för alla, kanske finns det någon viss rutin som skulle passa min hy? Har du tips på serum, olja, mask, kräm etc. för extremt torr (läs fjällande) och känslig hud? Stort tack på förhand!

  1. Hej! Jag lider verkligen med dig och tror att rätt produkter kan göra skillnad. Dock tror jag att tillräckligt vattenintag och nyttiga fetter varje dag är minst lika viktig. Då smörjer du inifrån. Håller just nu på ett nytt inlägg om just om dessa produkter jag kommer att rekommendera, men prova Odyliques repair lotion som serum, nattljusolja ovanpå och så Odyliques calendula balm på de torraste partierna. Nattljusolja kan du även ha ett tunt lager runt ögonen. Hade varit bra med att skrubba/peela om man är riktigt torr, men kan bli problematiskt om man har känslig hy. På vilket sätt är den känslig? Tål den att skrubbas och tål den eteriska oljor (växtbaserade doftoljor).

 7. Hej! Det är så att jag har atopiskt eksem med mycket torr och fjällande hy både i ansiktet och på hela kroppen. Jag har provat alla möjliga ansiktskrämer utan framgång och skulle verkligen behöva ta tag i detta en gång för alla och få tips på någon hudvårdsrutin som skulle minska besvären. Har du några tips på serum, ansiktskräm, ansiktsmask, peeling, ansiktsvatten etc. som skulle passa mig? Stort tack på förhand!

  1. Två saker kan hända när man lägger om kosten till det bättre. Antingen förbättras ens hudkondition eller så har man lärt sig att äta nyttigare vilket i längden leder till en bättre hälsa. För mig är det win-win även om det känns tramsigt för dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *