9 snabba frågor och svar om hårproblem

De vanligaste frågorna jag svarar på kundtjänsten handlar om hårproblem. Jag tror säkert att det är fler som har exakt samma frågor, så jag tar upp dem här. Svaren finns längre ner i inlägget.

1) Jag har fått kliig hårbotten sedan jag bytte till ekologiskt schampo.
Här behöver du hjälp med att få bort ev. kemikaliebeläggningar med surskölj, där eko schampo inte klarar av att göra jobbet själv, se svar A. Byt gärna schampo ifall det fortsätter att klia, se svar B.

2) Jag har haft kliig hårbotten och har det fortfarande nu efter jag har bytt till ekologiska hårvårdsprodukter.
Föurtom surskölj (se svar A), prova att byta till mildare schampo, gärna doftfri sort (se svar B)

3) Jag har bytt till ekologiskt schampo och det känns inte riktigt rent. Håret känns strävt och stelt.
Klassiskt när man har kemikaliebeläggningar på håret. Surskölj rekommenderas och byt till ett mer löddrande schampo. Se svar A och B.

4) Jag har bytt till ekologiskt schampo och håret blir rent och fint, men blir fett otroligt fort. Det kan bli fett redan senare på kvällen samma dag. Ska det vara såhär?
Att håret snabbt blir fett är ett tecken på att hårbotten är starkt uttorkad. Hårbotten massproducerar därför sebum/fett i ett försök att balansera det torra. Så det är eg. ett gott tecken på att din sebumproduktion fungerar som det ska. När du tvärt byter mot milda produkter fortsätter hårbotten i samma takt att producera den mängd fett den är van vid att göra. Det kan ta flera veckor eller månader innan hårbotten finner balans. Välj ett löddrande schampo till att börja med, se svar A. Det är klokt att välja ett prisvänligt schampo i början då man behöver tvätta oftare. Man kan även använda torrschampo för att snabbt kunna fräscha till fett hår.

5) Jag har färgat/blekt sönder mitt hår med kemikalieprodukter under många års tid. Det är omöjligt att reda ut håret efter schamponering med ekologiskt schampo. Det blir bättre efter balsam, men fortfarande kämpigt med tovor och knutar.
Skölj med äppelcidervinäger hjälper på vägen, se svar A. Men välj ett schampo som löddrar bra (bättre tvättkraft), se svar B. Gör hårinpackningar och använd gärna hårolja på topparna, se svar C. Produkter som rekommenderas: Sante brilliant care balsam, John Masters Citrus detangler, Anita Grant Creamy café latte conditioner Vanilla, Loelle arganolja. Ibland behöver man ”falla tillbaka” till ett konventionellt schampo. Välj ett så rent kemikalieschampo som möjligt att gå tillbaka till. Helst utan silikoner/mineraloljor. Korta ingredienslistor är oftast bättre än långa komplicerade. När det åter känns bra, så försök igen med eko produkterna. Det gäller att långsamt vänja hår och hårbotten vid ekologiska produkter. Färga håret med örthårfärger.

6) Jag har så flygigt hår. Men det är tunt, så jag vill ha något som kan ta bort frisset men absolut inte göra håret tungt och platt.
Kika på dessa: John Masters Citrus Detangler (leave in), i+m Deep Conditioner, John Masters Leave in Conditioning Mist, Anita Grant Oil Free Hair Spritz.

7) Jag tvättar med (rasul)lera och det funkade bra till en början, men hårbotten har börjat bli torr/kliig och håret har blivit stelt/livlöst.
Tänk på att lera är svagt basiskt, därför behöver man göra surskölj lite då och då för att bibehålla rätt pH, se svar A.

8) Jag tvättar med rasullera men håret blir inte rent. Känns stelt och matt.
Låt din lerblandning få svälla över natt. Tvätta två gånger med leran (precis som att schamponera två gånger). Om inget av detta hjälper, så prova äppelcidervinägerskölj, se svar A. Om vinägerskölj inte heller hjälper är leran för mild för ditt hår och hårbotten just nu. Använd ekologiskt schampo och prova igen med lera efter en period.

9) Jag tvättar med (rasul)lera och håret blir så torrt och frissigt.
Prova att tillsätta en liten skvätt olja ihop med vatten när du gör din lerblandning, se svar C. Låt gärna stå över natt. Mängden olja är beroende på hur mycket lera som blandas, samt hur torrt hår man har. Öka mängden olja om håret efter tvätt fortfarande känns torrt. Minska mängden olja om håret efter tvätt känns för platt eller fett. Om olja inte hjälper (speciellt om du har tunt/fint hår) kan du istället prova mer finmalen lera (mindre uttorkande), ex. Logonas vita lerablandning.

ekologiska hårprodukter

Svar A.
Här rekommenderar jag att man gör surskölj. Prova med äppelcidervinägerskölj. John Masters Organics har en effektiv cidersklöj med örter som lugnar extra. Man kan göra egen äppelcidervinägerskölj, ca 2-3 msk till en kopp vatten. Min favorit är Kung Markattas ofiltrerade äppelcidervinäger. Men prova dig fram och öka mängden vinäger om det inte hjälper och lugnar kliandet. Om du har sårig hårbotten så prova med en lägre vinägerkoncentration, då det kan svida med stark blandning. Vinägern gör att klåda dämpas, hårbotten lugnas och får rätt pH, lindrar torrhet och mjäll, löser upp kalk och (kemikalie)beläggningar. Du kan skölja så ofta du vill. När du tvättar håret ska du skölja med vinägern efter att du sköljt bort schampot. Massera och låt verka. Skölj sedan ur med vatten och avsluta med balsam vid behov. Det går utmärkt att skölja även om man har färgat hår.

Svar B.
Under övergångsperioden från konventionellt till ekologiskt schampo kan man behöva tvätta oftare i början. Därför brukar jag rekommendera prisvänliga schampon till nybörjare. Dessa är väldigt bra övergångsschampon. Prova dig fram vilket som passar dig bäst. 
Eco Cosmetics Repair Schampo, 200 ml (72 kr) – Löddrar bra
Eco Cosmetics Volym Schampo, 200 ml (72 kr) – Löddrar bra
Logona Daily Care Schampo, 250 ml (69 kr) – Löddrar bra, något mildare än Eco Cosmetics.
Sante Jojoba Care Schampo, 200 ml (74 kr) – Löddrar lagom, något mildare än Logonas Daily Care.

Dessa är doftfria (utan eteriska oljor) för känsliga:
John Masters Organics Bare Shampoo, 236 ml (229 kr) – Löddra bra, milt.
i+m Freestyle Shampoo, 200 ml (140 kr) – Löddrar milt.

Svar C.
Här listas populära håroljor:
Loelle arganolja, 30 ml (89 kr)
Crearome jojobaojla, 100 ml (142 kr)

12 reaktioner till “9 snabba frågor och svar om hårproblem”

 1. Hej! Detta var väldigt passande mig idag, då mina hårbotten-eksem har blivit i det värsta laget! Jag har seborreiskt eksem (troligtvis), det bildas tunna flagor lite lager på lager, som antingen torkar och trillar väck, eller så pillar jag när jag får syn på dem… (suck) De sitter bara vid luggen (vad jag vet) Ibland kommer små ”finnar”, speciellt nere vid nacken, och små vita talgpluppar finns lite här och var. Jag har också några sårskorpor som inte läker något bra, det blir bara en hård ”klump” utanpå, och så trillar det väck och under kommer ett nytt. Nu kliar det också en del. Jag har försökt en hel del med schampo kakor och äppelcidervinäger, men översta delen av mitt hår blir hopplöst poröst, torrt/strävt och svårutrett, och understa håret blir väldigt oljigt. Det är inget jag orkar hålla på med, tar evigheter att bara borsta, och få det se någorlunda okej ut om jag inte har uppsatt. Men framförallt står jag inte ut med känslan av orent hår/botten, och varje gång jag fixat mitt hår på salong är det som en befrielse…Nu har jag dock försökt med Santes jojoba care, och den är betydligt bättre men har fortfarande den ”orena” känslan ibland, jag tränar ofta och vågar inte låta svetten vara kvar så det har blivit lite för mycket tvättande och botten har blivit värre. Ska jag köra på vanligt (eko) schampo då o då? Går jag till läkare får jag bara köra ett fungoral eller liknande varje dag i två veckor… Har du något förslag på annat jag kan prova/göra? Jag har funderat på John Masters organic, men jag är osäker på om jag skulle reagera på veteprotein, då det är något jag försöker undvika.

  Tack på förhand!
  Jenny

  1. Du kan prova att byta schampo. John masters Bare (parfymfria) schampo har inte vad jag kan se vete. Dubbelkolla gärna. Bra, fortsätt att skölja med ÄCV. Vad du också kan göra är att blanda ÄCV (inte så utspädd som hårskölj) med bentonitlera som mask för hårbotten. Läs gärna mer på produktsidan hur du kan använda den. Du kan även kika på Anita Grants Marshmallow root powder. Vad som också kan vara till stor hjälp är att se över kosten och undvika socker och vete.

 2. Skölja med äppelcidervinäger har jag gjort i några månader (du tipsade mig i ett annat blogginlägg) och min hårbotten kliar inte alls längre! Det funkar kanon. Däremot så blir mitt hår fortfarande väldigt fort fett, trots att jag tvättat med milda ekologiska schampon i flera år. Jag gissar att det beror på att min hud är väldigt torr, för det är den över hela kroppen.

   1. Oj, jag har testat många schampon. Senaste året/åren har jag använt aleppotvål, det är det som funkat bäst hittills. Jag har även provat bl.a JMO, Urtekram och rassullera. Hårbotten stramade mycket innan men det blev bättre när jag började skölja med ÄCV. Jag färgade ofta kemiskt innan men det var också flera år sedan. Jag äter bra, naturligt och ekologiskt, inget gluten, socker eller mjölk. Kallpressad linfrö- och kokosolja varje dag och dricker minst 2 l vatten/dag.

    1. Det var zinkschampot jag testade men jag tyckte inte det fungerade bättre än aleppotvålen (dessutom gillade jag inte doften). Av rassulleran blev både hår och hårbotten jättetorr och stramade och kliade…

 3. Jag fick tips av en frisör i Spanien att använda Avedas produkter. Har försökt läsa om dem och tycker mig förstå ska vara bra. Känner du till dem, och tycker du de innehåller bra saker? Jag har irriterad hårbotten och fick ett schampoo med lukt av mynta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *