Att tänka på när man ändrar kosten

Du gör ett hälsoval och ändrar kosten, är duktig med att inte äta vete, socker och mjölk, byter till ekologisk hudvård och hårvård, men ändå får du diverse utslag, acne, både hud och hår ser och känns värre än någonsin. Känner du igen dig?

Det är långt ifrån alla som får problem vid koständring, men det drabbar vissa och då brukar problemen vara outhärdiga. Jag drabbades själv av detta (snart 3 år sedan) när jag lade om min kost. Så det känns extra viktigt att dela med mig min lärdom under resans gång.

Salad

VAD HÄNDER NÄR MAN ÄNDRAR TILL HÄLSOSAM KOST?

Supernyttig på nolltid
Om man tvärt ändrar kosten kan det bli en chock för kroppen. Nyttig mat är ofta rensande och ibland utdrivande. Mag och tarmbeläggningar minskas kraftigt och näringsämnen, vitaminer etc. kan tas upp i allt större grad. Alla onyttigheter, E-nummer samt giftiga ämnen vill kroppen bli av med. Ju nyttigare kost, desto högre avgiftningstakt.

Äta och dricka utdrivande (detox)
Generellt är allt grönt (klorofyll) utdrivande ex. gröna bladsaker och många superfoods som spirulina, chlorella, vetegräs etc. Ingefära, citron, äppelcidervinäger och oljor (i större mängder) är också utdrivande. Så om du spetsar smoothies, äter eller gör drycker på de nämnda, så ska det till att börja med intas på morgonen.
Varför är detta så viktigt? För att man behöver bli av gifterna som drivs ut under dagen och det genom att kissa. Får man i sig för mycket av detta under dagen/kväll så håller man urinet kvar i systemet när man sover. Det är då man får problem.

Viktigt att dricka vatten!
Det innebär att man vill kissa mycket under dagen, så det är otroligt viktigt att man DRICKER VATTEN. Underskatta inte vanligt vatten! Det är det bästa verktyget i utrensningsprocessen. Genom att dricka vatten kan man även få igång tröga magar och få mindre torr hy.

VILKA PROBLEM KAN MAN FÅ?
När man googlar på överdosering av ex. vetegräs hör feber, frossa, röda utslag till symptomerna.

Själv har jag levt på bröd och pasta sedan barnsben, så när jag tvärt lade om min kost fick kroppen en rejäl chock. Jag tappade jättemycket hår, fick trippelt så mycket eksem och klåda, hyn försämrades och trodde att jag plötsligt drabbats av diverse födoämnesallergier. Man kan få acne, finnar/orenheter, torr och glåmig hy, risigt hår etc. Det kan vara olika för olika personer, men det vanliga är problematisk hy och hår.

VAD KAN MAN GÖRA?

 • Forsätt att äta nyttigt men om du äter ovanligt mycket (för din mage) grönsaker, speciellt bladsaker (grönkål etc) så dra ner på det.
 • Sluta eller dra ner på superfoods som spirulinadrycker och liknande. Om det ska drickas så drick enbart på morgonen.
 • Drick mycket vatten, inga egna superjuicer, hälsoteer och hälsodrinkar. Vatten är utrensande och du vill kissa och skölja ur systemet så mycket som möjligt. Mängderna som behövs är väldigt olika. Svettas man mycket ex. man befinner sig i värme och sol, rör sig mycket eller befinner sig i torra miljöer behöver man extra mycket vatten. Enda gången urinet får vara gult är på morgonen, annars ska det se ut som vatten.
 • Öka det nyttiga successivt så kroppen inte chockeras. Till slut kan man dricka utdrivande även under dagen utan problem, då är det ett tecken på att kroppen inte längre har så stort lager med gifter.

HUDVÅRD & HÅRVÅRD
Under avgiftningsprocessen där ingenting känns bra är det viktigt att stödja huden med produkter som lugnar och inte irriterar. Vilka produkter är såklart helt individuellt, hör gärna av dig om du vill ha hjälp med val. Här är några generella tips:

Suki Skincare Clarity Kit och/eller i+m naturkosmetik Phyto Balance
Passar dig med acne, orenheter, obalanserad eller oljig hy. Dessa serier går att kombinera med varandra.

i+m naturkosmetik Freestyle  och/eller NVEY ECO Delicat
För känsliga, torra problemhudtyper. Dessa serier går att kombinera.

John Masters Organics Herbal Cider (hår),  Living Naturally Soapnut Salve Cardamom Lavender (kropp, ansikte) kombinera med andra hudvårdsprodukter beroende på övrig hudkondition.
Passar hy med klåda, eksem.

Hudtyper som inte tål eteriska oljor och krämer rekommenderar jag oljor och leror:

 • Passar känslig, reaktiv, torr hy, eksem, problemhy. Behöver kombineras med en mer näringsrik olja om huden är extremt torr – Anita Grant Camellia Kissi Oil
 • Som ovan fast oren, finnig, acnehy – Anita Grant Pink Grapefruit Kissi Oil
 • Känslig (problemhy), torr hy. Funkar utmärkt som tvättolja och sminkborttagning – Loelle Mandelolja
 • Mycket torr hy som ”dricker upp” krämer – Baobab olja
 • Oljig, oren acnehy. Använd som mask – Grön lera
 • Mild lera för känslig, torr-oblanserad hy – Kaolin lera från Akoma eller Logona.
 • Hud som inte tål skrubb och gnugg, rengör och svep med mjuka Konjac Svamp Pad.

14 reaktioner till “Att tänka på när man ändrar kosten”

 1. Hej!
  Vilket bra inlägg! Passade mig perfekt iaf!;)
  Jsg undrar kring mina utslag på skulderna/ryggen. I princip sen jag började med eko hudvård har jag haft dem, vilket är mer än 1år nu. Ibland är det mer ibland mindre. Varför är det såhär efter så lång tid och vad gör jag åt det?
  Mvh
  Mia

  1. Det kan ha flera orsaker, men det allra första jag tänker på är att schampot eller snarare balsamet du använder. Vad för schampo och balsam har du använt? Hur ser utslagen ut? Kliar det eller svider det något? Eller är det mer som småfinnar?

 2. Jag har senaste veckorna ätit mindre socker/godis/chips och tycker jag fått mer finnar kring haka och kinder. Hoppas det är en rensning för hatar de där j*vla finnar/plitorna. Som dessutom dyker upp kring varje ägglossning/mens så känns som jag har det jämnt för närvarande 🙁 Är grymt sugen på att testa kameliaoljan, har tänkt köpa den någon gång, känns passande till mig som har känslig hy med torra tendenser.

  1. Ja, det kan mycket väl vara en utrensningsprocess du genomgår. Glöm inte att dricka bra med vatten! Att sätta en ansiktsmask eller annan djuprengöring kan också hjälpa till. Om du är sugen på camellia kissi oljan så prova den med pink grapefruit som funkar bättre på acnehy/oren hy.

 3. Hej! Tack för detta inlägg! Är precis inne i denna fas, har tagit bort gluten, laktos, minskat socker och kaffe de senaste 4 veckorna och min torra exemhy är värre än någonsin, särskilt ansikte och händer.. riktigt jobbigt, men försöker tro på att det kommer bli bättre i längden. Nu till min fråga, jag har extremt torr och flagig hy i ansiktet nu, har börjat smörja med i+m serum, därefter camellia kissi oljan och därefter i+m intensive cream eller ibland mandelolja. Trots detta blir jag snustorr igen på väldigt kort tid. Rekommenderar du någon annan kombination av oljor/krämer? Tack på förhand!

  1. Ok, håll ut! Dricker du mycket vatten och äter nyttiga fetter i din kost? Tänk på att inte äta torr mat (ugnsbakat, grillat, stekt, friterat, rostat, krispiga kex osv) utan ät blöt mat som soppor, (ång)kokta grönsaker, grytor, såser osv. Skrubbar du hyn något? Om ja, med vad?

   1. Ja dricker mycket vatten och får i mig oljor, avocado, nötter m.m., men kan säkert öka på det! Skrubbar ansiktet med ”Suki – Exfoliate foaming cleanser” efter tips i din blogg 🙂 Använder den kanske 2 ggr/v men skulle gärna använda varje dag om jag inte var rädd att förstöra huden.. Ska tänka på att äta mer ”blöt” mat och se om det hjälper. Tack för dina tips!

    1. Hur länge har du använt dessa produkter? Ge dem lite tid, minst 4 veckor gärna längre tid. Ang. Suki skrubben så går det inte att skrubba varje dag, men mellan skrubbdagarna kan man ta en klick och smälta ner skrubbkornen med lite vatten. Då blir den rinnig och kan användas som rengöring.

 4. Hej! Bra tips! Jag hamnade på denna sidan eftersom jag försöker få ett svar på varför jag börjat få finnar sen jag började äta spirulina för ett par dagar sedan. Går det över och hur lång tid kan det i så fall ta??
  Jag började med spirulina eftersom jag tänkte nämligen att proteinet är bra för mig som tränar och även en att få en boost av vitaminer och den utdrivande effekten för att rena kroppen.
  Jag har annars inga direkta problem med hyn förutom om jag äter något olämpligt som jag vet med mig att jag inte tål. Jag tycker annars att jag äter ”rent” och slutade med gluten och mjölkprodukter för två år sedan, men det finns nog en hel del slaggprodukter som vill ut ur kroppen ändå…

  1. Det ska gå över. Tänk på att endast dricka/äta spirulina på morgonen (i alla fall till en början) och drick tillräckligt med vatten under dagen. Får du hemskt mycket acne kan du dra ner på spirulinat för att successivt öka mängden. Socker är också något som är bra på att dra ner på. Har du ihållande acne kan det bero på att du ständigt matar kroppen med slaggprodukter som kroppen spottar ut…

 5. Hej, jag undrar om spirulina och chlorella i kombination med ändrade kostvanor kan bidra till att mensen uteblir eller blir sen. Jag började för 2 månader sedan med att ställa om mina kostvanor. Uteslöt helt kaffe och sötningsmedel, Minskade mycket på mjölkprodukter (använder mig av mandelmjöl eller kokosmjölk iistället) pasta och bröd. Började dricka grönt te, äta mer ekologiska produkter (även använda de inom hudvården/hemskötseln). Jag äter mer grönt, nötter och ägg.
  dock ibland har jag dippat med sötsaker som en kaka (tiramisu), glass eller mörk chokolad. Eller en och annan brödbit. Upplevde att jag kastade mycket vatten under den första perioden samt hyn blev finnig och glåmig, grå nästan (ringar under ögonen). Det värsta var dock att nagelbanden sprack och mina hander och fötter blev otroligt torra. Tack för dina tips!

  1. Glömde nämna att mensen blev röd den första månaden till skillnad från tidigare då den var mörkröd och kändes mycket klarare, jag hade inte heller den molande smärta som kunde vara i dagar före och under eller huvudvärk. Jag brukar få regelbunden mens (28 dagar) men har nu blivit sen (32 dagar). Tack på förhand. !

   1. Så modig du är som lagt om din kost! Det kan bli en stor chock för kroppen. På en gång ska alla gifter spottas ut och hela kroppen får en massa nyttigheter den inte är van vid. Vid detox är det superviktigt att dricka extra mycket vatten för att gifterna ska komma ut via urinen och inte genom huden (svett) eller annat sätt. Så bra att du fick kissa mycket men åter igen. Drick en massa vanligt vatten för att skölja ur systemet. Att huden blev sämre beror just på utrensningsfas. Har det inte blivit bättre så dra ner eller sluta med spirulina och chlorella. Kroppen har fullt upp ändå med kostomläggningen för det sätter igång en detox process när du fyller kroppen med grönsaker istället för processerad mat. Drick mer vatten och ät mer nyttiga fetter för att få bukt med den plötsligt dåliga hyn. Mer nötter, ringla extra olja på din tallrik, ät mer blöt mat (såsiga rätter, grytor, soppor, kokt mat etc).
    Det kommer jag mycket väl ihåg att mensen blev helt rubbad. Lägga om kosten ska man därför inte göra när man är gravid… inga övriga detox kurer heller för den delen. Men när kroppen blivit av med alla slaggprodukter och gifter så kommer mensen bli regelbunden. Så länge den är regelbunden är det bra. Är du orolig kan du alltid höra med din barnmorska. Men det låter fantastiskt att PMS besvären minskat för dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *