Cancerframkallande Arsenik i Ris

Livsmedelsverket har hittat höga halter av arsenik i ris och avråder nu konsumtion av risprodukter. I allafall inte varje dag och barn bör inte äta risprodukter oftare än 4 dagar i veckan. Livsmedelsverket avråder även barn under 6 år att äta riskakor, inte en enda. Man har nämligen hittat mest arsenik i riskakor och råris. Småbarnsförälder, tänk på att vissa mjölkersättningsprodukter är risbaserade så se upp med det. Snacka att man som förälder får ont i hjärtat av detta. Små mängder arsenik anses vara ok, så jag hoppas att barnens kost varit tillräcklig varierad och nyttig så att riskakorna inte gjort någon skada. Men arsenik är cancerframkallande och allt ännat än hälsosamt. Ris innehåller inte något unikt nyttigt som vi inte kan få i oss från annat håll, så för min del är valet enkelt.

Värt att tillägga är att det inte hjälper att köpa ekologiska risprodukter. Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas därför upp av riset. Just ris verkar ha extra benägenhet till att uppta arsenik. Känns meningslöst att E-nummer banta, äta så ekologiskt och nyttigt som möjligt när man samtidigt stoppar i sig höga halter arsenik. Jag kommer inte att servera ris hemma. Det blir inte ris 4 gånger i veckan, utan snarare 4 gånger per år…. Hur resonerar ni? Tänker ni fortsätta att äta ris i samma utsträckning?

Jag tog i alla fall och slängde allt som hade med ris att göra. Här är några exempel på risprodukter och exempel på vad man kan ersätta dem med. Hojta gärna om det är något ni vill tillägga!

Bildresultat för riskakor   Bildresultat för rismjöl risentaBildresultat för ekologisk rismjölk

 • RismjölkHavre- och diverse Nötmjölk
 • Jasminris/basmatiris/råris (mest arsenik i rårisets skal) – Quinoa, Bovete (hela), kokt och riven/mosad Blomkål
 • RispuffarQuinoapuffar, Bovetepuffar
 • RisnudlarGlasnudlar (gjort på bönor/ärtor), Bovetenudlar
 • Risprotein (ren form eller blandat i proteinpulver) – Hampaprotein
 • RiskakorMajskex/kakor, Boveteknäcke
 • Sockerfria cornflakes (majs och risbaserade) – Finns varianter utan ris…
 • Rismjöl – här vet jag inte riktigt. Majsmjöl (men den är inte lika lätt som rismjöl)
 • Mjölkersättning, välling och gröt oftast mjölkfria varianter till spädbarn – Finns varianter utan ris

EU kommer att sätta in gränsvärde för arsenik i risprodukter fr.o.m. 1 januari 2016, men Livsmedelsverket anser att gränserna är alldeles för tokhöga och jobbar för att sänka gränsvärdet. Vi får hoppas att de får igenom det och det snart.
Här kan du läsa Livsmedelsverkets artikel om detta.
Arseniklarm: Barn ska inte äta riskakor, Svenska dagbladet.

6 reaktioner till “Cancerframkallande Arsenik i Ris”

 1. Hur resonerar ni? Tänker ni fortsätta att äta ris i samma utsträckning?

  Jag utesluter ris överhuvudtaget. Arsenik är INGET jag vill ge min kropp. 🙂 = 0 tolerans!
  Alternativt mjöl: Jag använder b l a kokosmjöl, bovete, mandelmjöl e t c. Utesluter gluten HELT i min kost liksaså. 😉 (av hälsoskäl)

  1. Vi äter inte längre riskakor och andra risprodukter, men har upptäckt ris i vår favoritbuljong… Nolltolerans är nog svårt då arsenik finns i vårt dricksvatten (det finns dock låga gränsvärden för det) samt även i övriga grödor, grönsaker etc. (fast inte alls några höga värden). Arsenik finns i vår berggrund och finns därför i det mesta. Men det handlar om mycket låga halter, förutom ris som man nu hittat höga halter av arsenik i.

 2. Hakar på rätt sent här men jag hade helt missat att även råris innehöll höga halter! Damn! Det är så surt för råris är stapelvara hos mig. Jag äter glutenfritt och lågkolhydrat så det finns inte så mycket att ersätta råris med. Potatis äter jag typ 1 gr i månaden för jag mår dåligt av för stärkelserik kost. Det enda jag kan ersätta råris med är quinoa :/

  1. Ja, jag tänkte just på quinoa. Det är väl det närmsta… Annars kan man ju äta ris, se till att byta kokvattnet nån extra gång (då arseniken faktiskt kokas ut) och att inte äta det varje dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *