Gör Ditt Eget Flytande Tvättmedel

För er som tycker att Living Naturallys såpnötter inte är tillräckligt effektiva som tvättmedel. Koka ditt eget flytande tvättmedel med såpnötterna så får du starkare tvättkraft. Fiffigt eller hur?

soapnut
Picture from @livingnaturallysoapnuts (Instagram).

Gör såhär:

  1. Koka 50 g såpnötter med 1 liter vatten i 10-15 min.
  2. Ta bort kastrullen från kokplattan och låt svalna.
  3. När avkoket svalnat, sila bort såpnötterna. Förvara det flytande tvättmedlet i ex. glasflaska.
  4. Häll sedan 250 ml flytande tvättmedel i tvättmedelsfacket i din maskin.
  • Spara såpnötterna då de kan kokokas om 5 gånger till, vilket ger dig totalt 6 liter flytande tvättmedel!
  • Kompostera såpnötterna när de är förbrukade.

Så himla miljösmart, allergivänligt doftfritt och billigt! Zero waste. Man köper dessa såpnötter om 1 kg vilket ger 120 liter flytande tvättmedel som räcker till 480 tvättar.

Såpnötter är egentligen frukter, men de kallas dumt nog för nötter pga hur de ser ut. Såpnötter kan därför användas av nötallergiker.

4 reaktioner till “Gör Ditt Eget Flytande Tvättmedel”

  1. Hej! Jag är en 15 åring som har fått väldiga problem med röda knottror i pannan de senaste veckorna. Min hudtyp är torr till normal beroende på vilken årstid det är. hur kan detta förhindras och hur tar jag bort det? Tack!

  2. Hej! Jag följde ditt recept och fyllde på en flaska men efter 3 veckor så såg jag att det flöt mögel på ytan (inte så konstigt kanske mtp att det är fruktavkok utan konserveringsmedel och hade ej steriliserat flaskan för upptappning) har du varit med om detta och har något knep för att undvika det?

    1. Det är klokt att sterilisera flaskan antingen genom att ha den på över ex. 200 grader (över 100 grader) i ugnen eller koka den i 5 minuter. Tvättar man inte så ofta kan man ha en liten flaska framme och resten i kylskåpet. Går det ändå inte åt kan du ju göra mindre sats åt gången eller i värsta fall frysa ner en del. Det blir så när man inte använder konserveringsmedel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *