Alumina i ekologiska solkrämer

blog_sunscreen_87987289_164306c

Har fått en del frågor kring alumina så här kommer ett klargörande blogginlägg 😉

Är alumina och aluminium samma sak? Nej. De ser kemiskt olika ut på så vis att alumina eller aluminiumoxid som det också heter har syre bundet till sig. Vad jag förstår så är alumina inte giftig eller skadlig på huden, men det är alltså inte bra att andas in alumina i dess rena pulverform då risken för allvarliga lungsjukdomar är hög.

Alumina finns i alla ekologiska solkrämer (i alla fall de vi har i butiken) med fysikaliskt solskydd med titandioxid. Rädslan för att att ämnet ändå skulle kunna penetrera huden in till blodet är onödig.

Det är alltså inte tillsatt alumina i solkrämer. Vid tillverkning av titandioxid används alumina för att kaspla in eller klä in titandioxiden. Det är helt uteslutet att det skulle finnas alumina i fri form som kan penetrera huden och tas upp i blodet i solkrämerna. Inga av våra solkrämer har nanopartiklar och titandioxidens hudvuduppgift är att ligga ovanpå huden för att fysiskt kunna blockera skadliga UV strålar. Själva krämen kan sjunka in i huden, men partiklarna ligger alltid kvar på huden.

Om det har varit fler som oroat sig över alumina så hoppas jag att detta hjälpte. Sola smart i det härliga vädret!

4 reaktioner till “Alumina i ekologiska solkrämer”

  1. Jag undrar hur du ser på att använda ekoprodukter så som schampo mm i ett hår som är kemiskt färgat? Bör ett hår som är färgat icke-eko använda icke eko-produkter för bästa vård?

    1. Svårt att säga. Om man för övrigt inte använder kemikalieprodukter som stannar kvar i hår och hårbotten (oljor, inpackningar, stylingprodukter, balsam) och man inte färgar så ofta kan det mycket väl gå. Ibland funkar inte eko schampo men eko balsam. Prova dig fram.

    2. Jag har färgat både med eko och ickeekofärger och använder eko/naturligt schampo/balsam- och hårstyling. Aldrig varit några problem 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *