Ingredienser

Att lista ingredienser i skönhetsprodukter som inte är bra för vår hälsa skulle bli oändligt lång. Här listar jag ämnen som kan förekomma i ekologiska hudvårdsprodukter och som också är anledningen till att jag inte tar in produkter innehållande dessa.

Listan fylls på allt eftersom jag stöter på ämnen i ekologiska & naturliga produkter som Softskin tackar nej till.

Ammonium laureth sulfate
Samma egenskaper som SLS (se nedan). Tvålämne som kan vara kontaminerat med giftiga orenheter som ethylene oxide och 1,4-dioxane.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
schampo

Ceteareth-20
Är en surfaktant dvs. ett ytaktivt ämne, ett lösningsmedel som irriterar ögon och hud. Vid framställning av ceteareth-20 kan dessutom spår av det giftiga ämnet 1,4-dioxane finnas kvar. 1,4-dioxane är en oönskad biprodukt som är giftig och misstänks starkt vara cancerframkallande. På en skala 0-10 (där noll är helt ofarlig) ligger 1,4-dioxane på 10.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
hårgel 

Cocamidopropyl betaine
Ett tvålämne som innehåller spår av nitrosaminer (cancerframkallande, allergiframkallande). Läs vårt blogginlägg om detta här >>>

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
löddrande produkter

Dimethicone
Silikonolja som misstänks vara belastande för miljön, svårnedbrytbar och bioaccumulativ (ansamlas i allt levande). Täpper till porer och kan orsaka orenheter/acne.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
Hårbalsam, body butters

Dodecane
Kommer från petroleumolja och är svår för naturen att bryta ner. Egenskapsmässigt lik silikon och används oftast i smink för att göra den vattenfast. På SoftSkin får produkter endast innehålla dodecane från vegetabiliska oljor. Certifieringsorganen NaTrue samt BDIH godkänner endast dodecane med naturligt ursprung (växt).

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
Smink (mascaror, eyeliners etc)

Nanopartiklar
Alla sorters partiklar i nanostorlek (mycket, mycket litet!) är nanopartiklar. Inom kosmetika är det vanligen finmalda mineraler i ex. smink, tandkräm och solkräm. Nanopartiklar är relativt nytt och inte helt utrett kring hälsopåverkan. Partiklarna är så små att de stannar kvar och sprids i kroppen. De är så små att de t.o.m. kan förflytta sig upp till vår hjärna. P.g.a. alltför många frågetecknen kring detta har SoftSkin valt att utesluta dessa partiklar från sortimentet. Som tröst ska det komma en ny lag för märkning av just nanopartiklar så att vi enkelt kan se om en produkt innehåller dessa partiklar eller inte.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
solkrämer, smink, bambu-tandborstar

Phenoxyethanol
Konserveringsmedel som är irriterande för hud, ögon och lungor. Anses vara giftig i produkter som används på och/eller runtom läpparna.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
alla sorters hud- & hårvårdsprodukter, även smink.

Propylenglykol
Är en typ av alkohol som vanligen används som fuktighetsbevarande medel. Ämnet är irriterande för huden och allergiframkallande även i låga doser som 2%.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
olika slags krämer, deodorant

Quartz Powder (silica crystalline)
En mineral som är en vanlig typ av silicon dioxide eller crystalline silica. Inandning av detta ämne i stora mänder är associerad med pulmonell silicosis dvs allvarlig lungsjukdom. Kopplingar till en rad andra allvarliga sjukdomar förekommer vid långtidsexponering av detta ämne. Quartz powder är däremot helt ofarlig i flytande eller fasta produkter, dvs när det är bundet och inte kan damma och inandas.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
puder, rouge, ögonskuggor och i flera andra torra sminkprodukter.

Salicylsyra
Ämne bl.a. mot acne, mjäll och har konserverande egenskaper. Får användas i kosmetiska produkter och matprodukter I begränsade mängder. Misstänks vara giftig, skadlig för det centrala nervsystemet, irriterande för huden och ögonen.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
krämer, tvålar (flytande/kräm), ansiktsrengöring, produkter mot acne

Silica
Vanlig och ofarlig beståndsdel i sand. Finmald silica ex. i torrt och flyktig smink (löst puder) är inte bra att andas in och anses vara hälsoskadlig för våra lungor. Finmald silica som inandas misstänks ansamlas i kroppen utan att brytas ner eller på annat sätt komma ut ur kroppens system.

Referenser förutom EWG’s Skin Deep:
The response of lung epithelium to well characterised fine particles, Samantha A. Murphy, 1998.
(Visar att amorph silica initierade lungskador som förvärrades med tiden efter exponering).

Comparing study of the effect of nanosized silicon dioxide and microsized silicon dioxide on fibrogenesis in rats.
(Efter 1 månad, hade försöksråttorna nått stadie l resp. ll och lll av lungsjukdom. Båda gav upphov till lungsjukdom, men värst var det för det mikroniserade silican).

Uppdaterat: Vi har gjort en ny utvärdering av silican där vi bedömt att risken för inandning av en lös (mineral)ögonskugga är minimal. Risken för inandning av en pressad ögonskugga är desto mindre, näst intill obefintlig. Vi har därför valt att ha pressade ögonskuggor med silica i vårt sortiment. Nolltolerans gäller fortfarande för kristallint silica.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
mineralsmink och vanligt smink ex. Foundation, puder, rouge etc.
 

 

Silikoner, Dimethicone
Ofarlig. Silikoner är mjukgörande för huden. Vid långvarig användning täpps hudens porer till och hindrar huden från att uppta fukt på ett naturligt sätt. Huden kan därför bli torrare vid långvarig användning. SoftSkin väljer att utesluta silikoner av denna anledning. Det finns massor av ofarliga mjukgörare som i längden inte torkar ut huden.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
olika slags krämer, hårprodukter 

Sodium coco sulphate
Är en förtvålad fettsyrablandning (oftast från kokosnöten). Pga att den verkar irriterande och mer uttorkande (jämfört med övriga tensider i vårt sortiment) på känslig hy har vi valt att utesluta produkter innehållande Sodium coco sulphate. Läs vårt blogginlägg om detta >>> 

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
löddrande produkter

SLS (sodium lauryl sulfate) och SLES (sodium laureth sulfate)
Två mycket vanliga tvålämnen. Billiga att framställa och löddrar väldigt bra. Dock är de irriterande för huden, speciellt runt ögonen, munnen och hårbotten. Ämnena kan även vara kontaminerat med giftiga orenheter som 1,4-dioxane under framställning/tillverkning.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
Alla produkter som löddrar.  

Zinkpyrition
Populärt att ha i mjällschampo, kosmetika samt i båtbottenfärger. Ämnet är mycket bra på att hindra tillväxten av mikroorganismer. Zinkpyrition är allergiframkallande och irriterande för hud och ögon och är mycket giftigt för vattenlevande organismer (fiskar, kräftdjur m.fl.). I Sverige används ca 2.4 ton zinkpyrition i båtbottenfärger och 10 ton i schampo. Användningen av zinkpyrition på båtar är begränsad, medan det inte finns några som helst restriktioner för ämnet i kosmetika.

SoftSkin har stött på detta ämne i följande produkt(er):
Mjällschampo.

Referenser: EWG’s Skin Deep

 

14 reaktioner till “Ingredienser”

 1. Använder ni er utav Ammonium sulfate? Olika sorters mineraloljor, använder ni det?
  Och hur ser du/ni på parabener?
  Är era produkter testade på djur?

  Är ute efter produkter som inte innehåller sulfater, är ekologiskt producerade, inte är testade på djur, och haha listan växer ju hela tiden. Hemsidan ser lovande ut och jag kommer förmodligen att beställa när jag har använt slut på mina traditionella produkter.

  1. Nej, inga ammonium laureth sulphate. Nej, inga petroleum-baserade ingredienser såsom mineraloljor. Inga parabener what-so-ever. Nej, inte testade på djur. Titta gärna in när dina produkter tagit slut!

   1. hej, jag använder ricinolja och mandelolja, men jag har sett på några sidor att de innehåller mineraler, vilket jag också har läst om att det inte är bra att ha på håret vilket täpper igen hårsäckarna och lägger sig bara på ytan, kan detta stämma?

    1. Det är helt rätt att ricinolja och mandelolja innehåller mineraler. Men det är dessa mineraler som faktiskt gör nytta, dvs. stimulerar hårtillväxt och hårbottens välmående. Du blandar inte ihop det med mineralolja? För det lägger sig ju på ytan och täpper igen och är inte bra för varken hud eller hår.

    2. tack för svar! nej jag blandar ricinolja, mandelolja, avokadoolja, jojobaolja, olivolja och arganolja och lägger det i hårbotten cirka 40 min sedan duschar jag bort det.

 2. Hej!

  Jag väntar snart mitt första barn och funderar i första hand vilka produkter som är bra att använda på sina barn. Så lite produkter som möjligt, det förstår jag, men när barnet väl ska tvättas och eventuellt smörjas in vad ska jag välja då?

  Jag ska själv också byta till ekologiska hår-och kroppsprodukter, men jag känner att prio ett ligger på det kommande barnet. Barnet ska undvikas dessa konstiga ämnen i största möjliga utsträckning.

  Mvh Jenny

  1. Hej Jenny och gratulerar till graviditeten! Själv använder jag tvål mycket sällan på mina barn. Jag tvättar och badar dem med vatten och olja. Smörj in med rena oljor ihop med vatten eller på fuktig nybadad hy, ex. mandelolja, jojobaolja, nattljusolja. Använd vattenfria produkter på vintertorr hy, ex. rått sheasmör eller ultra rich. Allt nämnt ovan är doftfria utan eteriska oljor, vilket jag anser är bäst för små bebisar.

 3. Hej, vilken bra sida!
  Vill bara kommentera angående sls att det inte finns i alla löddrande produkter. Jag gör hemmagjord tvål och då tillsätter jag ricinolja,honung eller socker för att få bra lödder på tvålen! Funkar utmärkt.
  Hälsningar Lotta

  1. Hej Lotta! Sls är bannad i min butik 🙂 Har dock en massa produkter som löddrar med andra mildare tvålämnen. Sockertensiden är populär som ger ett milt lödder. Tack för tipset om sockret i egentillverkade produkter! Inte en enda tanke på det, men det är klart att socker löddrar. Måste testa!

 4. Hej!
  Läste att Nanopartiklar kan förekomma i bambu-tandborstar. Vad trist, var nämligen på väg att beställa en sådan åt vår 7 månaders bebis :-/ Har du något annat tips så vore jag tacksam?

  1. Jag blir så förvirrad av dessa tandborstar. Frågan dök upp när en kund klagade på en tandborste med svart borst. Den svarta färgen färgade av sig så tandkrämen blev grå. Efter djupgrävningar i detta visade det sig att stråna är färgade med bambukol. För att få dem att sitta hårt utan att färga av sig använder man bambukol i nanostorlek = nanopartiklar. När de inte var i nanostorlek så fastnade de sämre och färgade av sig de första gångerna man borstade. Med andra ord så är det ett gott tecken när borsten färgar av sig. Jag har försökt ställa frågan till borstar med andra färger än svart, men har ej fått svar. På softskin.se säljer jag i dagsläget en vuxen och barntandborste med vit borst. Tycker att barnborsten kunde varit mindre och mjukare. Men mina barn hade en sådan här när de var i spädbarnsåldern. Det blev så läskigt när de bet på plasttandborstar som flagade, så det kändes mycket bättre med träborste.

 5. Hej, jag har hittat en dagkräm som jag tänkte köpa men den innehåller Magnesium Aluminum Silicate. Jag kan inte riktigt hitta information om detta, är det skadligt? /Helena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *